Po?etna
Četvrtak, 28.Listopada 2021 (09:48:17) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Berba lavande u Baloti: Učenici sami održavaju sadnice, a kasnije proizvode eterična ulja i hidrolat

SŠ Mate Balote Poreč, 25.06.2021. (12:02)

Agrotehničari srednje škole Mate Balota u Poreču su jučer, na predzadnji dan nastave, odradili zadnju berbu lavande u ovoj školskoj godini.

Nasade u školskom vrtu održavaju učenici uključeni u sekciju Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u sklopu učeničke zadruge Parentino. Nasad je trenutno u fazi proširenja, pa je tako ove jeseni posađeno tristotinjak sadnica kadulje i smilja, a iduće školske godine bit će posađeno još tristotinjak sadnica lavande.

Učenici su sami i proizveli sadnice. Biljke su vegetativno razmnožili tehnikom zeljastim reznicama, njegovali tijekom uzgoja i posadili, sve pod mentorstvom profesorice strukovnih predmeta Mirele Marković.

– Zadnji tjedan škole uvijek je vrijeme za ubiranje plodova cjelogodišnjeg rada – berbu mirisnih cvjetova lavande i njihovu destilaciju. Eterično ulje i hidrolat na jesen će se pakirati u bočice, dizajnirat će se etikete i s gotovim proizvodima ćemo se predstaviti na županijskim i međužupanijskim smotrama učeničkih zadruga, istaknula je profesorica Marković.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč