Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (00:10:16) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Na današnji dan preminuo Juraj Dobrila

Zanimljivosti, 13.01.2021. (09:51)
Foto: enciklopedija.hr
Foto: enciklopedija.hr

Na današnji dan je u Trstu, 1882. godine, preminuo biskup i narodni preporoditelj Juraj Dobrila, rođen u Velom Ježenju, kraj Pazina, 16. travnja 1812. godine.

Za svećenika je zaređen 1837. te je inkardiniran u Tršćansko-koparsku biskupiju. Već se za školovanja u Karlovcu i Gorici, približio idejama hrvatskog i slovenskog narodnog preporoda, uviđajući negativni utjecaj njemačkog i talijanskog upravnog sustava na razvitak hrvatskog i slovenskog naroda u Istri.

1854. godine postao je kanonikom i župnikom tršćanske katedrale, a 1856. savjetnikom Biskupijskoga suda za ženidbene sporove.

Politički se odredio kada je pristupio Slavjanskomu društvu u Trstu i počeo raditi na školovanju hrvatskih intelektualaca, kojih do tada, osim u redovima nižega svećenstva, u Istri nije ni bilo.

Odgojno-obrazovna djelatnost bila je središtem njegova preporodnoga djelovanja, a 1854. objavio je u Trstu molitvenik "Otče, budi volja tvoja! Molitvena knjiga s podučenjem i naputjenjem na bogoljubno življenje", koji je dugo bio jedini tekst na hrvatskom jeziku u Istri, te je postao simbolom hrvatske nacionalne kulture i pismenosti druge polovice 19 st. u Istri i na Kvarneru.

Od 1868. godine je svojim autoritetom i organizacijom predvodio nacionalni pokret za politička, gospodarska i kulturna prava Hrvata u Istri, a utjecao je na pokretanje prvih hrvatskih novina i časopisa u Istri. Tako su počeli izlaziti kalendar Istran (1869) te Naša sloga (1870), a pomagao je otvaranje čitaonica i prosvjetnih udruga. Na Carev prijedlog 1875. razriješen je dužnosti porečko-pulskoga biskupa te je imenovan tršćansko-koparskim biskupom gdje ostaje do smrti.

Njegova se slika nalazi na novčanici od 10 kuna. Po njemu se zovu dvije osnovne škole (u Rovinju i Puli) te dvije srednje škole (u Pazinu i Puli). Sveučilište u Puli također nosi njegovo ime.

Cijelu biografiju možete pročitati na linku. (Istrapedia/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pekara Tre Fiori - Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina