Početna
Subota, 23.Siječnja 2021 (00:03:14) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

In memoriam: Aulo Crisma (Poreč 1927. - Tencarola 2020.)

Istra, 12.01.2021. (10:04)
Aulo Crisma
Aulo Crisma

Aulo Crisma, iako možda nepoznat većini stanovnika Poreštine, ostavio je traga u povijesti Poreča. Iako ga je napustio nakon Drugog svjetskog rata, u povijesti gradske kronike ostat će upamćen jer je napisao, između ostalog, knjigu o Poreču svojim sjećanjima iz tog vremena, ističe porečki povjesničar Bojan Horvat, koji je Crismina svjedočanstva o Poreču za vrijeme bombardiranja Drugog svjetskog rata koristio u svojim istraživanjima.

– Aulo je bio jedan od rijetkih živućih svjedoka tog vremena. Nakon što smo došli u kontakt, uspjeli smo održati razgovor s vodstvom Zavičajnog muzeja Poreštine o svemu vezano za Poreč tijekom njegova života. Razgovori su snimljeni, te je ostalo sačuvano jedno odlično svjedočanstvo o povijesti grada, izjavio je za Parentium Bojan Horvat koji potpisuje In memoriam kojeg prenosimo u cijelosti, uz manje korekcije.

In memoriam: Aulo Crisma (Poreč 1927. - Tencaroli 2020.)

Krajem “nesretne” 2020. godine napustio nas je jedan Porečan, kako bi rekli stari Porečani, il „Parenzano patoco“. Povijesne i životne okolnosti su ga odvele daleko od rodnog grada, ali mu se vraćao i uvijek je bio dio njega. Rođen je u Poreču, sada već daleke 1927. godine, u obitelji koja je živjela u tadašnjoj ulici Giosue Carducci, danas Bože Milanovića. 

Aulo Crisma
Učitelj

Jedan je od posljednjih koji je 1945. godine završio porečku Učiteljsku Akademiju (Instituto magistrale) te je cijeli život posvetio pedagoškom ratu. Samo godinu kasnije 1946. napušta Poreč. Prvo odlazi u Trst, a zatim 1947. godine u mjesta Giazza i Selva di Progno, sjeverno od Verone. 

Tamo je našao i svoju životnu družicu, također učiteljicu, Mariu del Bosco. Ostao je zapamćen po svome pedagoškom radu, a jedan njegov učenike je zapisao: „S njime se u školu išlo s entuzijazmom, njegov način rada poticao je u nama znatiželju za znanjem i da nakon škole sami nastavimo učiti kroz život“. 

Organizirao je i večernju školu za odrasle kako bi svatko imao priliku steći obrazovanje. Osim pedagoškim radom, bavio se i kulturnim radom, a 1961.godine osnovao je čitaonicu u Selvi koja je ubrzo postala okupljalište za mlade. 

Posebno je bio aktivan u dramskom dijelu čitaonice, gdje je djelovao kao autor, scenograf i redatelj. Organizirao je i grupu mladih volontera koji su „naoružanih“ poljoprivrednim alatima vikendima radili kao bi škola dobila teniski teren koji se i danas koristi.

Uz to, pisao je za razne novine poput „Arena di Verona“ i „In strada granda“, polugodišnjak porečkih ezula. Stigao je i istraživati i pisati o Cimbrima, germanskom narodu koje se  naselilo u 12.st. i čiji se specifičan staronjemački idiom zadržao u Giazzi. Time se bavi njegova posljednja knjiga „Dieci anni con i Cimbri“, dok je nama Porečanima najbitnija „Poreč, ljudi, mjesta, sjećanja“ (Parenzo, gente, luoghi, sjećanja). 

Aulo Crisma je cijelo vrijeme ostao autorski aktivan, a posljednji članak je napisao 20 dana prije smrti. 

Posljednji put je zaspao na Badnjak 2020. godine, u 93. godini života, a pokopan je u svom „novom“ zavičaju koji ge ja prihvatio nakon odlaska iz Istre, u Giazzi, kojoj je toliko dao.  Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji