Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (12:48:42) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Autowill Corsa

Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam obilježio 145 godina postojanja

Zanimljivosti, 17.11.2020. (15:55)

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam prošlog je tjedna znanstvenim skupom „Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“ obilježio značajnu obljetnicu - 145 godina znanstvenog rada u zaštiti i promicanju istarske poljoprivrede.

Skup su organizirali Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Akademija poljoprivrednih znanosti i Institut za poljoprivredu i turizam.

Dean Ban, ravnatelj Instituta, napomenuo je kako ustanova njeguje multidisciplinarni pristup istraživanju u kojem povezuje poljoprivredu i turizam, dva usko povezana, međuovisna i u ovom podneblju neodvojiva sektora.

- Poznato je da kvaliteta, specifičnost, tradicija i ugled poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i proizvoda u određenom geografskom području mogu imati snažan utjecaj na razvoj turizma, dok s duge strane, globalni trendovi u prehrambenim navikama u turizmu potiču promjene u strukturi i obujmu poljoprivredne proizvodnje., rekao je Ban, naglasivši kako je Institut u posljednjih 7-8 godina ostvario napredak.

–Na Institutu je danas zaposleno gotovo 50 posto ljudi više nego prije pet godina. Prema svim pokazateljima uspješnosti znanstvene djelatnosti, Institut snažno napreduje. Za realizaciju tekućih ali i budućih projekta i ostalih aktivnosti nužna je svekolika podrška resornih Ministarstava, Znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, kao i županijske i lokalne uprave, koju očekujemo da ćemo i dalje dobivati, obzirom da smo dosad uvijek dobro surađivali na svim poljima, a koja će nadam se u budućnosti biti još izraženija, istaknuo je Ban.

Skup je nastavljen plenarnim izlaganjima radova iz područja poljoprivrede i turizma - Ocjena stanja i putokaz održive intenzifikacije hrvatske poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena, s posebnim naglaskom na Istru“, „Optimalna razina upravljanja hrvatskim turizmom“ i „Znanstveno-stručna djelatnost Instituta za poljoprivredu i turizam“.

Odlukom Istarskog sabora u travnju 1875. godine s radom je započela Pokrajinska vinarskovoćarska stanica koja je bila prva prethodnica Instituta. Pokrajinska vinarsko-voćarska stanica osnovana je na području Austrougarske monarhije koja je na svom teritoriju imala još tri slične institucije koje tako danas s Institutom povezuju zajednički korijeni. Na području današnje Austrije, uspostavljene su dvije stanice, u Klosterneuburg i Rotholzu, dok je na području Italije uspostavljen današnji institut u San Michele all'Adige. Institut za poljoprivredu i turizam, odmah poslije Veleučilišta u Križevcima, najstarija je znanstveno-istraživačka Institucija u Hrvatskoj iz područja biotehničkih znanosti.

Tijekom svih godina svog postojanja, djelujući ponajviše na prostoru Istre, ali i šire, Institut je mijenjao ime, aktivnosti te udjele istraživanja i obrazovanja u okviru svoje djelatnosti. Međutim, od svojih je osnutaka Institut neprekidnim radom rješavao presudna pitanja i probleme prvenstveno istarske poljoprivrede čime je izravno ili neizravno doprinosio njenom razvoju. Institut pod današnjim nazivom Institut za poljoprivredu i turizam djeluje od 6. ožujka 1989. godine.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina