Početna
Srijeda, 8.Travnja 2020 (23:47:43) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Online terapije i savjetovanja
Ostani doma dok koronavirus prođe

Na cestama i dalje bez vinjeta, nastavlja se pljačka HAC-a, BINA-e i države

Hrvatska, 21.11.2005.
(Izvor:dp)Vlada uskoro odlučuje o sniženju naknada za ceste ali joj, kako kaže, ne pada na pamet uvoditi vinjete, smanjiti time repove na naplatnim kućicama i pravilnije rasporediti trošak cestarine.

Cijene će biti snižene, ovisno o modelu kog Vlada usvoji, od 10 do 30 posto, ali samo tijekom zime. Drugim riječima, osiromašeno stanovništvo koje ne želi plaćati astronomske cestarine za nedovršene autoceste (primjer: Rijeka-Zagreb, 150km za 56 kuna, 5km tunela Učka za astronomskih 28 kuna ili most na Mirni za 14) plaćat će prema nekom od modela nešto manje, ali ipak previše.

Kako se dade iščitati iz komentara čelnih ljudi HAC-a i Vlade, pitanje cijena uopće nije socijalni problem nego i jedni i drugi žele što više vozila sa regionalnih prometnica prebaciti na one koje se naplaćuju, kako ne bi došlo u pitanje kreditiranje izgradnje autocesta. Drugim riječima: osim kredita koje ionako plaćaju porezni obveznici, previsokim cijenama cestarina nastavit će se udarati harač po džepu svih onih koji se voze.

Planira se i određivanje tranzitnih koridora za teretna vozila čime bi se teretni promet praktički prisilno vršio prometnicama sa cestarinama. Usprkos eventualno nižim cijenama, HAC ove godine namjerava prikupiti oko 900 milijuna kuna, 125 milijuna više nego prošle godine. U planirane godišnje prihode od 2.3 milijarde kuna uračunate su 1.4 milijarde od naknade za goriva koje plaćamo u cijeni naftnih derivata. Usprkos svemu, bit će manjka od 2.6 milijardi koje će HAC pokriti zaduživanjem.

Uz sve ovo i dalje se ne može nazrijeti kraj nepravdi kojoj su izloženi motociklisti, koji usprkos nekoliko puta manjoj težini svojih vozila, kao i manjem broju prevezenih putnika, plaćaju jednaku cestarinu kakvu plaćaju nekoliko tona teška osobna vozila.

I konačno, popusti se, naravno, ne odnose na nas Istrijane: BINA će i dalje svoj harač ubirati bez popusta osim ako je ne odlučimo kreditirati avansnim plaćanjem kartica.

Lov u mutnome se nastavlja.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno