Početna
Utorak, 1.Prosinca 2020 (22:28:43) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Ministarstvo poljoprivrede povećava financijska sredstva za nove natječaje za 650 milijuna kuna

Gospodarstvo, 22.05.2020. (15:42)
Foto: arhiva
Foto: arhiva

Tri nova natječaja, u vrijednosti za od 650 milijuna kuna, namijenjenim sektorima svinjogojstva i poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima/staklenicima te uzgojem voća za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava dodana su u već postojeći plan objave natječaja, stoji u priopćenju za medije Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Namjera je izgraditi 20-tak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20 tisuća, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanje proizvodnje svinja od 400 tisuća tovljenika godišnje.

Za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano je 150 milijuna kuna, a financirati će se izgradnja i rekonstrukcija oko 150 farmi za tov junadi.

Potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća. Natječajem će se financirati preko novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom.

Natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče te sustavima navodnjavanja.

Investicijama u iznosu od 300 milijuna kuna modernizirati će se i izgraditi kapaciteti za preradu, mesa, mlijeka, voća i povrća i žitarica, a zaprimanje prijava je u tijeku

Potporom od 240 milijuna kuna sufinancira se pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u poljoprivrednom gospodarstvu, sa ciljem zadržavanja postojećih te stvaranjem novih radnih mjesta

Osim mjera namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo poljoprivrede kroz planirane natječaje financijski podupire i šumarski sektor, njihovu brigu o šumskom eko sustavu i njegovu dostupnost cjelokupnoj populaciji.

Izmijenjeni plan objave natječaja nalazi se na internet stranicama Programa ruralnog razvoja. Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima Programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra