Početna
Utorak, 1.Prosinca 2020 (21:07:18) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Objavljena prognoza za ljeto, meteorologinja otkrila što nas čeka

Hrvatska, 22.05.2020. (09:31)
(Izvor:Index.hr)Link
Foto: AccuWeather/YouTube N1
Foto: AccuWeather/YouTube N1

Meteorolozi servisa AccuWeather objavili su svoju veliku prognozu za ljeto koje službeno počinje 20. lipnja, a prema kojoj se neki dijelovi Europe trebaju pripremiti za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari, prenosi Index.hr.

Procjene za Europu s podacima za Hrvatsku analizirala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. "Jako dugo nisam vidjela ovako unisone prognoze gdje se svi modeli slažu oko toga kakvo će ono biti za cijeli stari kontinent, cijelu Europu. Ovako sušan signal kao što imamo sada nikad nisam vidjela, a staža već ipak imam u ovome dosta", rekla je Mazzocco Drvar i objasnila da nas čeka vrlo vruće ljeto, a tu je i problem sa sušom.

"Dakle, očekujemo u skoro cijeloj Europi, uz iznimku britanskog otočja i malog dijela skandinavskog poluotoka iznimno veliku vjerojatnost i do 80 posto za vrlo vruće ljeto. Velika je vjerojatnost pojavljivanja opasnih toplinskih valova, a američki meteorolozi upozoravaju da bi to moglo uzrokovati probleme i na sportskim događajima koji su odgođeni zbog pandemije.

Suša u srednjoj Europi koja traje već nekoliko mjeseci se nastavlja, pa će i velike rijeke imati problema s vodostajima što bi moglo dovesti i do prekida plovnih puteva prema istoku, pa tako i kroz Hrvatsku. Prinosi velikih žitnica su zbog suše upitni", rekla je.

Najsuši mjesec najvjerojatnije će biti srpanj

"I u Hrvatskoj je ljetna situacija slična onoj 2007. godine kad je urod žitarica i voća smanjen za 20 do čak 70 posto. U nekim dijelovima Slavonije ovo bi definitivno moglo biti najsušnije ljeto u posljednjih 10-ak godina. Najsušniji mjesec najvjerojatnije će biti srpanj u kojem očekujemo i vrhunac vrućine uz najmanje jedan dugačak toplinski val", kazala je.

Doći ćemo i nadomak 40 Celzijevih stupnjeva

Otkrila je i kada ćemo imati temperaturu od 30 stupnjeva te koliko ćemo imati teških noći.

"Brojku od 25 stupnjeva o kojoj se govori u kontekstu koronavirusa - u kopnenim gradovima mogli bismo prijeći već oko 10. lipnja, a 30-icu ćemo imati ubrzo nakon 15. lipnja. Imat ćemo sličan broj vrlo vrućih dana kao i prošle godine u lipnju, u srpnju bit će ih dosta više nego prošle godine, a kolovoz bi mogao biti nešto blaži. Sve u svemu izgledno je i da ćemo doći nadomak brojke 40.

Imat ćemo i dosta teško podnošljive noći, to su one noći gdje se temperatura zraka ne spušta ispod 24 stupnja. I njih će najviše biti u srpnju, dok će ih u lipnju i kolovozu biti nešto manje. Ovo će svakako biti jedno od tri ili četiri najtoplija ljeta koje pamtimo u posljednje vrijeme", zaključila je meteorologinja za RTL.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...