Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (20:26:05) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

Uz Dan zdravih gradova Hrvatske: Odgovornost za zdravlje je najveći izazov

Zdravlje, 20.05.2020. (13:42)

Danas se obilježava nacionalni Dan zdravih gradova, a iz porečkog Zdravog grada podsjećaju na početke, razvoj i dostignuća ove mreže u Hrvatskoj. Njihov tekst prenosimo uz manju redakcijsku obradu.

Prije više od 30 godina planetarna ideja zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenula je u svijet! Hrvatski stručnjaci odmah su je prepoznali. Uz podršku akademske zajednice u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 1987. stasa Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), a naši stručnjaci promiču ideje SZO „zdravlje za sve“ te „misli globalno djeluj lokalno“.

Zdravi gradovi - od utopije do rezultata

Temeljne postavke zdravih gradova mnogima su se na počecima činile utopijske i nedostižne. Ipak, entuzijasti, vizionari, neki novi vođe iz svojih su stručnih uloga i ljudskih osobina svih ovih godina bili i ostali donositelji promjena na nacionalnoj i lokalnoj razini. Ideje „zdravlja za sve“ i „misli globalno djeluj lokalno“ tako su prepoznate u gradovima RH koji su ponijeli odgovornost za zdravlje u zajednici i postali hrvatski prvaci zdravlja. Povezivanjem i zajedničkim radom pronijeli su ideju da mijenjajući svoje gradove mijenjaju svijet. I to na bolje.

Projekt zdravih gradova SZO postao je jedan od najprosperitetnijih svjetskih pokreta i projekata za zdravlje. Hrvatska mreža zdravih gradova već desetljećima povezuje gradove i županije te njihove stručnjake, političare i stanovnike u istom cilju unapređenja zdravlja. Potiče gradove na preuzimanje  odgovornosti za zdravlje u vlastitom okruženju, gradi most između javnozdravstvene teorije i prakse ugrađujući znanja iz oblasti javnog zdravstva u regulativu i sustave odgovorne za zdravlje, ali i u život, rad i praksu svake zajednice koja iskazuje spremnost za unapređenje zdravlja.

Za bolji život i zdravlje stanovnika

Zdravi gradovi tako postaju bolja mjesta za život svih svojih stanovnika! I ma kako izgledali izazovi, stresovi i promjene modernog doba zdravi gradovi dočekuju ih i svladavaju uspješnije, bolje, hrabrije i spremnije. Zdravim gradovima su vizija i misija usmjerene stvaranju boljih uvjeta za život i zdravlje stanovnika prateći lokalne potrebe, specifičnosti i prioritete.

U zdravim gradovima ideje o unapređenju zdravlja ugrađene su u sve aspekte razvoja grada. Zdravi gradovi spremniji su kontinuirano poticati svijest i odgovornost za zdravlje te preuzimati odgovornost u stvaranju uvjeta za zdravlje. U zdravim gradovima postoji svijest o društvenim odrednicama zdravlja i o tome da čitav niz utjecaja i čimbenika za zdravlje „leži“ i van sustava zdravstva – u sveukupnosti društvenih uvjeta za zdravlje i zdrave životne izbore.

Zdravi grad Poreč jedan je od najuspješnijih hrvatskih zdravih gradova. Kontinuirano se razvija od 90.-tih godina te odgovorne ljude Poreča neprestano motivira da u centar razvoja, lokalnih promišljanja i zaštite stavlja stanovnike i njihovu dobrobit. To je projekt koji ključne ljude navodi da u svaki segment razvoja Poreča ugrade promišljanja, rješenja, nadstandarde za unapređenje kvalitete života i zdravlja. I baš zato, projekt Zdravi grad je projekt po kojemu se Poreč najviše razlikuje od svih drugih hrvatskih gradova. (Zdravi grad Poreč)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium