Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (18:48:54) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Novigrad: Dovršena sanacija crkve Svete Agate i zida starog groblja

Istra, 19.05.2020. (11:13)
Crkva Sv. Agate sanirana ove godine
Crkva Sv. Agate sanirana ove godine

Dovršeni su radovi na sanaciji crkvice Svete Agate na starom gradskom groblju, nakon što je utvrđeno kako je narušena statika ovog vrijednog spomenika novigradske kulturno-povijesne baštine. U isto vrijeme proveden je u neposrednoj blizini i drugi investicijski zahvat, sanacija vanjske strane zida starog groblja.

Crkva Sv. Agate sanirana ove godine
Zid starog groblja

Radovi na sanaciji crkvice natječajem su povjereni žminjskom Kapitelu, ovlaštenom i licenciranom za ovu vrstu radova na građevinama od kulturno-povijesne vrijednosti. Radovima vrijednim 355 tisuća kuna obuhvaćene su sanacija krovišta te stabilizacija temelja i zidova. Obnovu crkvice sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu do 150.000 kuna. Nositelj investicije je novigradska župa Svetog Pelagija. Radove na sanaciji zida starog groblja, vrijedne 165.000 kuna, obavio je pak građevinski obrt Tašo iz Novigrada.

Crkva Svete Agate vrijedan je primjer troapsidalne romaničke sakralne arhitekture. Zanimljiva je zbog svoje trobrodne strukture natkrivene dvoslivnim krovom, te zbog specifičnog svetišta izduženoga kornim prostorom središnje apside. Crkva se datira u rasponu od IX. do XIII. stoljeća. Uz pretpostavljeni karolinški utjecaj, na crkvi su vidljiva obilježja regionalne sakralne arhitekture ranog srednjeg vijeka. U unutrašnjosti se nalaze dva kasnobarokna kipa domaće izrade (anđeli lučonoše) i oltarna slika sv. Agate. Crkva sv. Agate restaurirana je i konzervirana 1993.-1995. godine.

U pripremi je i malo znanstveno-povijesno istraživanje starog novigradskog groblja, koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, javljaju iz gradske uprave Novigrada.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom