Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (17:44:24) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Đir po porečkoj tržnici: Od cvijeća i jagoda do sadnica povrća i začinskog bilja

Poreština, 16.05.2020. (11:24)
Daniela Užila sa svojim đeranima i surfinijama
Daniela Užila sa svojim đeranima i surfinijama

Dezinfekcija ruku na ulazu, gledanje izložene robe iz propisane udaljenosti, komunikacija preko pregrada od pleksiglasa – na nova su se pravila već navikli i kupci i prodavači na porečkoj tržnici. Kako doznajemo na licu mjesta, od ponovnog otvaranja tržnicu pohodi manje ljudi nego prije famoznog “lockdown-a”. Svi itekako osjećaju posljedice pandemije, no danas je ipak bilo malo življe nego inače, povjeravaju nam iza štandova. Pojavio se pokoji slovenski državljanin, a zbog otvorenih granica svi očekuju bolju posjećenost i prodaju tijekom subote. Nedjeljom su, po novome, kao i praznikom – zatvoreni, dok ostale dane rade od 6 do 14 sati.

- Poštujemo sve propisane mjere, trudimo se i nadamo najboljem. Mi smo se pripremili, investirali i proizveli cvjetnice kao i svake godine, ali sad smo jako zabrinuti kako će sve to završiti. Kod nas kupuju domaći, ali i stranci koji kad dođu vole ukrasiti svoje vikendice i kućice u kampovima, kao i ugostitelji od kojih dosta njih razmišlja hoće li otvorit svoje objekte . Stranaca zasad nema, a svi ostali, razumljivo, paze na svaku kunu, priča nam simpatična Daniela Užila, vlasnica istoimenog OPG-a iz Poreča.

Daniela Užila sa svojim đeranima i surfinijama
Jučerašnji đir tržnicom

Kod nje je donedavno bilo moguće kupiti sadnice povrća, a sad poglede privlače đerani (pelargonije) bogatog cvata. Cijena visećih biljaka s jednostrukim cvjetovima je deset, a stajaćih s višestrukim cvjetovima 15 kuna. Tu su i raskošne velike surfinije u vazama spremnim za vješanje i ukrašavanje terasa i dvorišta po pedeset kuna. S jarkim bojama cvjetova natječu se mirisne domaće jagode po trideset ili četrdeset kuna za kilogram te prve trešnje ili čerišnje za 25 ili 30. Primijetili smo i salatu po 15 kuna, karfiol po deset do dvadeset, kolerbu po deset, i kapuz po pet kuna. Ljubitelji šampinjona već znaju da za kilogram trebaju izdvojiti 26 kuna, a tu su i mendule ili bademi i ljusci po pedeset kuna. Mlada kapula košta dvadeset kuna, no u vezicama ga je moguće naći po pet ili deset, jednako kao i mladi češnjak, dok je mladi krumpir deset.

Mnoge je aktualna situacija nagnala da otkriju ili se ponovno vrate uređenju svojih vrtova. Tako su posebno popularne sadnice povrća i začinskog bilja. Sadnice pomedora, marancana (patliđana) i paprika našli smo po tri ili četiri kune, peršina po tri do pet, bašelka po pet do dvadeset. Majčina dušica košta dvadeset, menta, ružmarin, pelin, melisa i salvia (kadulja) 30, a erba luigia ili citronela 40. (K. Flegar)

Daniela Užila sa svojim đeranima i surfinijama
Mirisne crvene jagode plijenile su pažnju


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno