Početna
Četvrtak, 24.Rujna 2020 (06:52:47) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Međunarodni dan muzeja u novigradskom Lapidariumu: Projekcija i izložba “Dajla... e poi ci sei tu Sonja”

Kultura, 15.05.2020. (12:05)
Stanko, Sonja i Lara Ritoša,1975., ustupila Lara Ritoša - Roberts
Stanko, Sonja i Lara Ritoša,1975., ustupila Lara Ritoša - Roberts

Novigradski Muzej Lapidarium već tradicionalno sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, koji se održava 18. svibnja, a ovogodišnja mu je tema “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”.

Zbog pandemije su i u Lapidariumu dijelom morali odustati od planiranog, ali su, unatoč tome, uspjeli priredili izuzetno zanimljiv program s audio – vizualnom pričom pod nazivom “Dajla... e po ci sei tu Sonja”, posvećen svojoj sugrađanki Sonji Ritoša i njezinoj životnoj priči.

Tako je na sam dan manifestacije, 18. svibnja, s početkom u 12 sati, na službenom Internet portalu Muzeja Lapidarium zakazano virtualno predstavljanje audio priče, dok je od 19 do 21 sat izložbu moguće fizički razgledati u Muzeju.

- U vrijeme pisanja ovog teksta Sonja Ritoša ima 87 godina, središnja nit njezine priče je Pula, ali još više Dajla o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. To je ujedno bio poticaj da se novigradski Muzej prihvati tiskanja njezina rukopisa i pjesama, a knjigu je sama jednostavno nazvala “ Moja Priča”.

Sonjini roditelji rođeni su u istarskim selima Funtani i Ladrovićima, emigrirali su iz Istre u prošlom stoljeću, početkom talijanske okupacije. Majka je porodila 21 dijete, a Sonjina sjećanja vode nas kroz četiri državna sistema, sve do današnjih vremena. Stoga je knjiga pogled na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti , poručili su iz Lapidariuma, napominjući da je knjiga je dopunjena i vizualnim materijalima Sonjine kćerke, umjetnice Lare Ritoša - Roberts.

Stanko, Sonja i Lara Ritoša,1975., ustupila Lara Ritoša - Roberts
Stanko Ritoša s djecom, 1962., ustupila Lara Ritoša - Roberts

Knjigu nije bilo moguće predstaviti bez Sonje i Lare, koja su trenutno u Puli i Londonu, pa će to biti učinjeno sažetom audio - vizualnom formom koja se sastoji od snimljenog Sonjinog glasa dok čita pjesmu i ulomak o Dajli ‘70-tih godina prošlog stoljeća. Naraciju prati zvučna podloga, odabrane Larine sekvence digitaliziranih obiteljskih fotografija i video iz Dajle. Budući da je u muzejskom fundusu sačuvana građa vezana uz Dajlu ‘70-ih godina, početna je ideja o virtualnom događaju postepeno pretvorena i u izložbu.

Uz Sonju i Laru, u Lapidariumu će tako biti predstavljen i “Projekt Dajla” iz 1965, autora Marka Pogačnika, člana slovenske avangardne grupe OHO, i Francija Zagoričnika.

Izložba će biti kompletirana još jednom pričom iz 70-ih, susretom umjetnika iz Austrije i bivše Jugoslavije u staroj školi u selu Brdo kraj Momjana, koji je koncipirala 1976. godine Ursula Krinzinger, u dogovorima s Marinom Abramović. Jedan od “Brdo ‘76” projekata čuva se u Lapidariumu, a čini ga deset radova austrijskog umjetnika Heinza Cibulke, koji ne govore samo o svakodnevnom životu stanovnika Brda, nego i o obilježjima jedne države koja više ne postoji, kao i o jeziku kojim se u Brdu više ne govori.

Cibulkine fotografije stoga prati i audio zapis muzikologa Alberta Mayra, također jednog od sudionika susreta.

- Projekti “Dajla ‘65” i “Brdo ‘76” nezaboravni su emocionalni i umjetnički događaji, jedni od mnogih nastalih u poznatom desetljeću “druge linije” umjetničkog otpora i promjena, istraživanja i kritike, kad su prevladavane granice i kad se uključivalo u opća zbivanja novih kretanja umjetnosti i društva, napomenuli su iz Lapidariuma.

Stanko, Sonja i Lara Ritoša,1975., ustupila Lara Ritoša - Roberts
Razglednica Dajla, Benediktinski samostan, 1915.,vlasništvo Muzeja - Museo Lapidarium

Izložbu je moguće razgledati radnim danima Muzeja, od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati, sve do 18 lipnja. Za publiku će biti osigurano pridržavanje svih epidemioloških, higijenskih mjera i fizičkog distanciranja koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. (Kristina Flegar)

Stanko, Sonja i Lara Ritoša,1975., ustupila Lara Ritoša - Roberts
Displacement, 2003, ustupila Lara Ritoša - RobertsMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra