Početna
Nedjelja, 27.Rujna 2020 (00:12:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

SDP predstavio prijedlog zakona o sprječavanju profiterstva za vrijeme krize

Hrvatska, 06.05.2020. (09:44)
Foto: Ivo Josipović, sveučilišni profesor i bivši predsjednik države
Foto: Ivo Josipović, sveučilišni profesor i bivši predsjednik države

Prijedlog zakona o sprječavanju profiterstva i zlouporabe elementarnih nepogoda i epidemija kako bi se podigle cijene predstavljen je jučer na SDP-ovoj virtualnoj konferenciji za medije.

Podizanje cijena je, kako su naveli, iskorištavanje odsustva redovite tržišne utakmice i nejednakog položaja kupaca u odnosu na dobavljače proizvoda i usluga. Sveučilišni profesor i nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je da je ovaj zakon usmjeren na očuvanje socijalne komponente u kriznim vremenima poput epidemije COVID-19 i potresa koji je nedavno pogodio Zagreb i okolicu.

– Dobili smo dosta pritužbi građana kako neke usluge koje su donedavno koštale 1 nečega sada koštaju 10 nečega. Pisalo se i o monopolima koji se zloupotrebljavaju, primjerice o dimnjačarskoj službi u Zagrebu. SDP ovim zakonom želi dati doprinos da Vlada suzbije zlouporabe i da se očuva socijalna država, rekao je među ostalim Josipović. 

Mjere su, navode iz SDP-a, vezane isključivo za krizno stanje, kao i ovlasti koje se daju Vladi.

Zakonom koji predlažu bi se omogućilo propisivanje cijena određenih roba i usluga na razini cijena koje su bile prije krize, a uvažile bi se neke promjene onima koji isporučuju robu nastalu za vrijeme krize. Vlada bi mogla naložiti korekciju cijena svima koji su ih formirali zlorabeći krizu, ali i naložiti da se vrati razlika u cijeni. Sankcija ima prekršajni element.

Sveučilišni profesor Josip Kregar kaže da se ova situacija koristi kako bi se zaradilo na tuđoj muci. Zakon koji predlažu socijaldemokrati uveo bi mjere i mogućnosti da se takvo nešto spriječi, naveli su.

– Tržište nije regulacija za sve, ovdje se umjetno stvaraju nestašice i Vladinim odlukama neke stvari mogu postati jako profitabilne, od privatne medicinske djelatnosti pa do prodaje medicinske opreme. Novac ne smije biti ograničenje koje ljudima garantira koliko će dobiti zdravlja i kakva će imati prava, rekao je među ostalim Kregar. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno