Početna
Četvrtak, 24.Rujna 2020 (08:10:15) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Poreč usvojio drugi, još jači paket mjera pomoći gospodarstvu i donio nove mjere štednje u upravi

Iz Grada Poreča, 30.04.2020. (17:49)

Nakon što je krajem ožujka Gradsko vijeće Grada Poreča-Parenzo izglasalo prvi set mjera za pomoć gospodarstvu, danas je na elektronski održanoj sjednici jednoglasno usvojen i drugi set mjera kojima se planira olakšati poslovanje gospodarstvenicima na području Poreča pogođenima situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Mjere su namijenjene prvenstveno obrtnicima i poduzetnicima – sve kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije i mjera nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite o ograničenju rada i ponašanja, te društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Među danas izglasanim novim mjerama pomoći su Odluka o smanjenju zakupnina za razdoblje dok su mjere Stožera na snazi, za obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima Grada Poreča-Parenzo. Odlukom su zakupnici kojima je navedenim mjerama Stožera obustavljen rad, oslobođeni navedenih davanja u stopostotnom iznosu, uz uvjet da su redovni platiše. Druga mjera odnosi se na oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za gospodarske subjekte kojima je navedenim mjerama Stožera obustavljen rad i to od početka travnja do obustava mjera, odnosno, najkasnije do 30. lipnja. Uvjeti za ostvarenje pomoći su da su redoviti platiše, da mogu dokazati pad prometa od 20% u odnosu na isto razdoblje lani, da su obuhvaćeni mjerama, te da su im u prošloj godini prihodi bili manji od 7,5 milijuna kuna.

U slučaju da mjere Stožera ne budu na snazi prije kraja lipnja, gradske mjere će se primijeniti za razdoblje dok su mjere Stožera bile na snazi.

Podsjetimo, ove su mjere donesene nakon što je Gradsko vijeće u ožujku donijelo mjere za oslobađanje plaćanja korištenja javne površine od 1. ožujka do normalizacije poslovanja, odgoda plaćanja poreza na potrošnju od 1. ožujka do normalizacije stanja, smanjenje zakupa gradskih poslovnih prostora za 50% za one obuhvaćene ograničenjem rada, odgodu plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja i spomeničke rente, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos od 1. ožujka do normalizacije stanja.

Dodatno, Grad je nastavio financirati rad kako gradskih tako i privatnih vrtića, kako bi se što jednostavnije po otvorenju mogli početi s radom. Roditelji za vrijeme trajanja mjesta Stožera oslobođeni plaćanja vrtića.

Vrlo je važno napomenuti kako Poreč ostaje grad bez prireza, te ga ne planira uvoditi. --- - Grad tijekom ovog mandata odgovorno i racionalno upravlja gradskim financijama. Iako je u kratkom vremenu provedeno puno financijski izdašnih projekata poput gradnje dvije osnovne škole, dva vrtića ili uređenja rive, istovremeno su racionalizirani troškovi, a dodatno se priprema i rebalans na kojem već duže vrijeme aktivno rade svi gradski odjeli, tvrtke i ustanove. Prioritet je odgovorno poslovanje u ovim zahtjevnim vremenima kada su gradski prihodi drastično smanjeni te su na snazi jake mjere štednje za pomoć gospodarstvu, stoji u priopćenju iz Grada.

Gradonačelniku, zamjenicima i pročelnicima plaće su umanjene za 30%, a svim zaposlenima u gradskoj upravi za 13%. Slične su uštede provedene u svim ustanovama i trgovačkim društvima u gradskom vlasništvu. (GP/dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6