Početna
Utorak, 26.Svibnja 2020 (18:19:28) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Kako pravilno baciti iskorištene zaštitne maske i rukavice?

Zdravlje, 30.04.2020. (17:51)
Pixabay
Pixabay

Bombardirani raznim, pa i kontradiktornim informacijama, mnogi su od nas već postali eksperti za korištenje jednokratnih zaštitnih maski i rukavica. No, znamo li ih pravilno baciti? Među različitim stavovima, modelima tih predmeta, poteškoćama oko njihove nabave i raspravama o cijenama, jedno je sigurno – na kraju svi oni završe u smeću. Radi se o velikom broju maski i rukavica koje mogu biti infektivne i(li) zagaditi okoliš. Prave smo informacije, stoga, potražili u gradskom komunalnom poduzeću Usluga Poreč i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

- Preporuka Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije je da je otpadne maramice, ubruse, maske, rukavice, krpe i ostali sličan otpad od predmeta osoba u samoizolaciji i osoba koje žive u istom kućanstvu potrebno odložiti u vreću i čvrsto zatvoriti. Tu vreću potrebno je staviti u drugu vreću te nakon 72 sata odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad. Navedeni otpad ne smije se odlagati u spremnike za selektivni otpad poput papira, plastike i drugog, odgovorili su nam iz Usluge.

U gradskom komunalcu kažu i da ZZJZIŽ napominje da trenutno nema dokaza da je izravan, nezaštićeni kontakt tijekom rukovanja medicinski neopasnim otpadom rezultirao prijenosom virusa COVID-19. Svi koji rukuju komunalnim otpadom trebaju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu i vršiti odgovarajuću higijenu ruku sukladno postupcima zaštite na radu kao i preporukama Nacionalnog kriznog stožera, poručuju iz Usluge.

Od voditeljice županijske Službe za epidemiologiju, doktorice Jasne Valić doznajemo da se isti postupak preporučuje i za sve ostale maske i rukavice – dobro zatvaranje u vrećice i, nakon 72 sata, odlaganje u komunalni otpad.

- U zatvorenim vrećicama virus preživi najduže 72 sata, tako da je zbrinjavanje maski i rukavica na gore naveden način dovoljno i sigurno, zaključila je doktorica Valić. (kf)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore