Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (17:48:27) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Nakon 10 godina rasta Njemačka očekuje recesiju i pad BDP-a 6,3 posto

Svijet, 30.04.2020. (07:05)
(Izvor:Telegram)Link
Pixabay
Pixabay

Njemačka vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a od 6,3 posto, priopćio je u srijedu njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier. „Posljedice koronakrize uzrokuju drastičnu recesiju našeg gospodarstva nakon deset godina uzastopnog rasta“, rekao je ministar gospodarstva Altmaier prilikom predstavljanja proljetne gospodarske procjene njemačke vlade. On istodobno očekuje i polagani oporavak gospodarstva nakon početnog šoka, prenosi Telegram.

Najveći pad u drugom kvartalu

„Najsnažniji pad gospodarskog učinka očekujemo za drugi kvartal ove godine. Nakon toga bi se gospodarstvo polako trebalo oporavljati“, rekao je Altmaier (CDU), koji je dodao kako je Njemačka pred „velikim izazovima“.

Za sljedeću godinu Altmaier očekuje oporavak gospodarstva i porast BDP-a za 5,2 posto. Njemačka vlada, kako je rekao, potpuni oporavak gospodarstva očekuje početkom 2022. „Početkom 2022. bi se gospodarstvo trebalo vratiti na razinu od prije krize“, rekao je Altmaier.

Gubitak pola milijuna radnih mjesta

Osvrnuo se i na program njemačke vlade za pomoć gospodarstvu, koji je donesen kratko nakon uvođenja mjera borbe protiv koronakrize. „Kako bi gospodarske posljedice zadržali na najmanjoj mogućoj razini donijeli smo financijski zaštitni program u visini od bilijun eura. Naš cilj je sačuvati gospodarsku osnovu kako bi omogućili brz oporavak nakon krize“, rekao je Altmaier.

Zbog krize koja najviše pogađa uslužne djelatnosti, Altmaier računa s gubitkom preko pola milijuna radnih mjesta i porastom nezaposlenosti na 5,8 posto.

Vlada sprema dodatnu pomoć

Vlada priprema i dodatnu financijsku pomoć za radnike koji su pogođeni mjerama skraćenog radnog vremena. Tako bi oni, bez obzira na obujam posla, zadržali 80 posto posljednje bruto plaće. Altmaier je najavio i dodatnu pomoć za branše koje su direktno pogođene krizom. „Za posebno pogođene sektore poput sajmova, kulture, velikih manifestacija i ugostiteljstva potrebne su dodatne odgovarajuće mjere“, rekao je Altmaier.

Nagovijestio je da bi krajem svibnja moglo uslijediti i postupno otvaranje ugostiteljskih objekata i smanjenja restrikcija glede socijalnih kontakata. “Ako uspijemo održati uspjehe u borbi protiv pandemije tada imamo i perspektivu nade za ponovno pokretanje gospodarstva“, rekao je Altmaier.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina