Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (18:32:15) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Udruge traže da država djeci omogući naknadu za njegu bolesnih roditelja

Hrvatska, 27.04.2020. (10:52)
(Izvor:Mirovina.hr)Link
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Udruga pokret za čo­vjeka 12. ožujka 2020. godine uputila je Vladi, Ministarstvu zdravstva i javnosti inicijativu da se djeci omogući pravo na naknadu plaće radi njege bole­snog roditelja. U inicijativi navode kako se država i društvo u cjelini, zbog čiste sebičnosti ili nedostatka empatije, solidarnosti i čovjekoljublja, prema starijim osobama često ponašaju okrutno, diskriminirajuće i nerijetko ih smatraju teretom društva i kočnicom društvenog i gospodarskog napretka, piše SUH-ov Glas umirovljenika.

Traže izjednačenje s pravom na njegu supružnika

Mnoga djeca pomažu svojim starijim i bolesnim roditeljima, no mnogima koji žele o njima brinuti zakon to onemogućuje. Zakon o obveznom zdravstvenom osi­guranju omogućuje pravo na naknadu plaće za njegu oboljelog supružnika do 20 dana za svaku utvrđenu bolest, kao i za njegu oboljelog djeteta ovisno o njegovoj dobi. Međutim, pravo na naknadu plaće za njegu vlastitog oboljelog roditelja nije moguće dobiti ni za jedan dan.

Udruga pokret za čovjeka smatra da se time nanosi duboka nepravda i djeci i oboljelim roditeljima, da se starije oso­be diskriminiraju u smislu mogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama, zbog čega traže da se pokrene postupak iz­mjena i dopuna zakonskih odredbi ko­jima bi se izjednačilo pravo na naknadu plaće za njegu bolesnog roditelja s pra­vom na naknadu plaće za njegu obolje­log supružnika.

Starije osobe nisu teret društva

Sindikat umirovljenika Hrvatske u potpunosti podržava ovu inicijativu i očekuje da će se ugraditi u buduća zakonska rješenja.

„Osobe treće životne dobi svakod­nevno se susreću s problemima koje im donose neimaština, bolest, usamlje­nost i socijalna isključenost. Često, na­žalost, možemo čuti i pogrdne viceve o starijim osobama, ignoriranje, vrijeđa­nje, prijetnje upućene starijim osoba­ma u javnom gradskom prijevozu, sve do neprimjerene i ponižavajuće komunikacije i uskraćivanja usluga starijim osobama u javnim institucijama. Ovom inicijativom šaljemo poruku da stari­je osobe nisu teret društva, već osobe koje su zaslužile zahvalnost, poštova­nje i dostojanstveno starenje”- kazao je predsjednik Udruge pokret za čovjeka Dario Benčić.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra