Početna
Srijeda, 23.Rujna 2020 (17:20:44) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Ovih osam, već postojećih lijekova prvi su kandidati za liječenje oboljelih od koronavirusa

Tehnologija/znanost, 14.04.2020. (07:14)
(Izvor:Bug Online)Link
PIxabay
PIxabay

Vjerojatno već i poslovični vrapci na grani znaju da cijepljenje ne služi liječenju već nastale bolesti, nego njenom sprečavanju. Na cjepiva i higijensko-epidemiološke mjere se oslanja preventivna medicina, onaj dio zdravstva koji se vodi krilaticom „bolje spriječiti nego liječiti“.

No, cjepiva protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 još nema, a kako se iz do sada objavljenih vijesti o globalnim istraživačkim nastojanjima na području izrade učinkovitog cjepiva čini, neće ga vjerojatno biti ni u idućim mjesecima: klinički pokusi su tek započeli, a oni imaju svoje faze i trajanje mjerljivo u mjesecima, pa i godinama. Više detalja nađite u tekstu objavljenom prošloga tjedna na Bug.hr stranicama.

Lijekovi u vremenskom tjesnacu

Identična priča je i sa pronalaskom novih lijekova za ovu novu bolest: od otkrivanja pogodnih kemijskih spojeva-kandidata za lijek, preko prvih pretkliničkih pokusa na laboratorijskim životinjama i potom svih propisanih faza kliničkih testiranja, sve do trenutka odobrenja za uporabu u praksi - prosječno prođe pet do deset godina.

A svi svjedočimo činjenici da trenutno pred sobom nemamo vremena mjerljivog godinama: bolesnici po intenzivnim odjelima prekrcanih bolnica umiru u logaritamski rastućim brojkama, a negdje ih se već i sahranjuje u improviziranim grobnicama iskopanim bagerima usred gradskih parkova.

Zbog nedostatka vremena, pozornost i aktivnost farmaceutskih istraživača i kliničkih timova se od traženja posve novih lijekova okrenula i usmjerila na lijekove koji se već proizvode i nalaze na tržištu, a za koje se nadaju da bi mogli – pored terapijskog djelovanja na bolesti koje inače liječe – imati ljekoviti učinak i na COVID-19, bolest uzrokovanu SARS-CoV-2 virusom. Jer za lijek koji je već na tržištu potrebno je daleko kraće razdoblje ispitivanja i kliničkog testiranja za dobivanje odobrenja za korištenje za novu indikaciju: liječenje srednje teških i onih najtežih oblika COVID-19.

Nastavite čitati ovdjeMobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6