Početna
Subota, 26.Rujna 2020 (23:07:25) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Naftne kompanije u Europi i dalje bi prodavale zimsko gorivo, a sad se javljaju ideje o miješanju kerozina s dizelskim gorivom!

Svijet, 11.04.2020. (13:30)
(Izvor:Revija HAK)Link
Pixabay
Pixabay

Kriza s pandemijom koronavirusa stvorila je niz problema. Putuje i vozi se mnogo manje pa Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) javlja da je mnogim naftnim kompanijama ostalo previše zimskog goriva u skladištima te ga žele prodavati i nakon predviđenih rokova. Naime, Europska komisija propisala je da od sredine ožujka treba početi zamjena zimskog goriva ljetnim na benzinskim stanicama, a cijeli proces mora biti gotov do početka svibnja. Zašto je to važno? Zimsko gorivo hlapljivije je nego ljetno tako da i pri nižim temperaturama zadrži svojstva, odnosno da ostane zapaljivo. U ljetnim uvjetima ta svojstva nisu poželjna jer se pri visokim temperaturama javljaju isparavanja i u crijevima za dovod goriva mogu nastati mjehurići, što nije dobro jer može doći do ozbiljnih kvarova motora ili u blažim slučajevima može doći do nejednakog rada motora, nemogućnosti njegova pokretanja zbog pada tlaka u crijevima za dovod goriva ili povećanih emisija štetnih plinova.

Proizvođači automobila upozorili su Europsku komisiju na taj problem i naglašavaju da se ne slažu s prolongiranjem termina zamjene zimskog goriva ljetnim na benzinskim stanicama – što traže naftne kompanije, a već je odobreno u SAD-u – te tvrde, a to bi mogao biti problem za vozače, da neće odgovarati za kvarove i probleme na motorima vozila, koji su uvjetovani upotrebnom neadekvatnog goriva.

Drugi veliki problem je i pad zrakoplovnog prometa, odnosno ogromna količina neiskorištenog kerozina. Pojavile su se neke oportunističke ideje o miješanju kerozina i dizela, a ACEA upozorava da se to ne bi smjelo raditi jer avionsko gorivo ima mnogo više sumpora. Njegovim miješanjem s dizelom i korištenjem u automobilima moglo bi doći kvarova filtra čađi, sustava ubrizgavanja goriva te povišenih emisija štetnih plinova. Kerozin ima i slabiju mogućnost podmazivanja pa su moguća i oštećenja pokretnih dijelova motora.

ACEA upozorava da bi miješanje kerozina i dizela poništilo jamstva automobila.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji