Početna
Ponedjeljak, 21.Rujna 2020 (14:50:09) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Višnjanski astronomi prate komet koji bi uskoro mogao biti vidljiv golim okom

Tehnologija/znanost, 09.04.2020. (10:04)
(Izvor:Bug Online)Link

Zvjezdarnica Višnjan, inače izmještena u obližnje mjesto Tićan zbog svjetlosnog onečišćenja, jedna je od najaktivnijih u svijetu kad je riječ o otkrivanju i praćenju asteroida. Za svoja postignuća već su dobili brojne nagrade, kao i financijsku donaciju društva The Planetary Society krajem prošle godine.

Ovoga tjedna iz ove zvjezdarnice objavljeno je kako su snimili i nastavljaju pratiti komet Atlas (C/2019 Y4), trenutačno najsvjetliji komet koji se može uočiti na nebu. Otkriven je 28.12. prošle godine, a otkrili su ga robotizirani teleskopi kolaboracije ATLAS survey sa Havaja, koji inače aktivno nadziru nebo u potrazi za objektima u blizini Zemlje, prenosi bug.hr.

Predviđanje nepredvidljivog

Ovaj komet posebno je zanimljiv je zato što bismo, nakon više godina, mogli u Sunčevom sustavu imati komet vidljiv golim okom sa Zemlje. Trebalo bi se to dogoditi nekada u drugoj polovici svibnja ove godine, kako komet Atlas C/2019 Y4 bude prilazio sve bliže Suncu.

Međutim, kako su repatice iznimno nepredvidive, aktualna predviđanja astronoma značajno variraju – od scenarija prema kojem bi ovaj komet mogao biti vidljiv čak i po danu, pa do jedva vidljivog golim okom. Isto tako moguće je i da se do tada potpuno raspadne. Ne preostaje nam drugo nego pratiti i čekati, kažu iz Zvjezdarnice Višnjan.

Veliki sjaj ili potpuni raspad

Od početka veljače do kraja ožujka ovaj je komet sa Zemlje bio vidljiv kao sve sjajniji objekt. U tom mu je razdoblju prividna magnituda porasla sa 17 na 8 (što manji broj veća je sjajnost), što predstavlja povećanje sjaja od otprilike 4.000 puta u tom razdoblju. Trenutačno je zeleno-tirkizne boje, a rep mu je raznobojan i dug oko 3,3 milijuna kilometara (dvostruko više od promjera Sunca).

Magnituda bi, da bi bio vidljiv golim okom sa Zemlje, trebala doći do razine 3-4. Kroz svoj perihel, točku orbite najbližu Suncu, Atlas bi trebao proći 31. svibnja i tada bi mogao biti vidljiv na sjeverozapadnom nebu. U prilog mogućem raspadu kometa, pak, govori činjenica da je nekoliko posljednjih mjerenja pokazalo da se Atlasu sjaj donekle smanjio, na magnitudu 9,2.

Putanja kometa Atlas C/2019 Y4 vrlo je slična onoj koju je imao "Veliki komet iz 1844. godine", što neke znanstvenike navodi na hipotezu da je riječ o fragmentu istog roditeljskog tijela kao i taj veliki komet. Smatra se da se njegova jezgra raspala prije oko 5.000 godina, a najmanje dva dijela ostala su u sličnim orbitama sve do danas. (Izvor: Bug)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra