Početna
Nedjelja, 5.Travnja 2020 (07:47:32) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Online terapije i savjetovanja
Ostani doma dok koronavirus prođe

200 hrvatskih 3D printera izrađuje zaštitne vizire za liječnike

Hrvatska, 25.03.2020. (16:58)
(Izvor:Bug Online)Link

Vidjeli smo proteklih dana kako su se u svijetu vlasnici 3D pisača aktivirali i počeli izrađivati raznu medicinsku opremu za respiratore, uzimanje briseva i sličnih priručnih pomagala. I u Hrvatskoj je aktivna zajednica onih koji se bave 3D ispisom, pa je nedavno pokrenuta slična dobrotvorna akcija, a u kojoj već sada sudjeluju korisnici s preko 200 3D pisača u 20-ak gradova diljem zemlje.

Inicijator ovog projekta je Slaven Damjanović student splitskog FESB-a koji je prvi bio u kontaktu s bolnicama i pokrenuo cijelu akciju. Njemu su se pridružili i Hrvatski studentski zbor koji koordinira prijevoz i isporuku 3D ispisanih dijelova vizira, kao i udruga IRIM (Croatian Makers) koji rade na izrezivanju prozirnih folija i također svojim pisačima ispisuju nosače vizira.

Prikupljeni dijelovi koji stižu sa svih strana se sklapaju, sve se dezinficira i isporučuje ustanovama koje imaju potražnju za ovakvom opremom. Trenutačno su u stanju zajedničkim snagama ispisati oko tisuću vizira dnevno.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra