Početna
Ponedjeljak, 6.Travnja 2020 (00:59:04) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Online terapije i savjetovanja
Ostani doma dok koronavirus prođe

Vrijeme korone: Tko mi to govori u supermarketu?

Poreština, 24.03.2020. (15:57)
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom

Koronavirus - sitna čestica od 125 nanometara - mijenja obrasce društvenog života u cijelom svijetu, i onoga što je donedavno bilo normalno, uobičajeno, očekivano.

Zaštitari na ulazima u trgovačke centre, dezinfekcija ruku na svakom koraku, prebrojavanje u redovima, provjere OIB-a, razmaci i maske – mjere su to koje ovih dana prate ostatke socijalne interakcije koja se još nije povukla pred globalnom pandemijom koronavirusa. 

U petak se u Poreču još moglo po koliko-toliko uobičajenom scenariju otići u trgovinu i kupiti namirnice. Prodavačice su brinule. Neshvatljivo im je, kažu, da bi netko tko treba biti u samoizolaciji nastavio šetati gradom i dovoditi druge u opasnost.

Prepoznavanje kod sve rjeđih slučajnih susreta više nije tako brzo. Tko mi to govori u supermarketu? Pod maskom se ljubaznog sugovornika jedva prepoznaje, a ne pomaže ni to što stoji na nekoliko metara udaljenosti. Treba razumjeti - putevi virusa su nevidljivi, i tim više ulijevaju strah.

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Nema gužve pred trgovačkim centrima

-Stani, moramo držati razmak, tu piše, upozoravale su se majka i kći na blagajni. Ponedjeljak i utorak su donijeli još stroža pravila, koja će i dublje zahvatiti uobičajena ponašanja i tražiti još veću prilagodbu. Zabrana napuštanja mjesta prebivališta, propusnice, sve češće policijske provjere i intervencije. 

Ima i optimizma, no i on je kolebljiv. U zraku su zebnja i neizvjesnost, a uz strah od zaraze tu je i strah od ekonomske krize. I dok su proteklog tjedna društvene mreže još vrvjele fotografijama iz prirode i s plaža, pitanje je kako će se stvari odvijati ovaj i idući tjedan. Milom ili silom, nehaja je sve manje, a opreza sve više. 

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Trg slobode u Poreču - prazan

Propisane mjere opreza polako, ali sigurno postaju naša nova rutina, svakodnevnica. Gotovo neprimjetno usvajamo nove obrasce ponašanja. Istovremeno s nestrpljenjem iščekujemo dobre vijesti i povratak one "prave", prijašnje, stare svakodnevnice. Kad će se to dogoditi - zasad možemo samo pretpostavljati. 

No, jedno je sigurno. I kad sve prođe, pandemija virusa za sobom će ostaviti neizbrisiv trag na cjelokupno društvo. Kako zbog brojnih izgubljenih života i požrtvovnosti onih koji se za njih bore, tako zbog opće neizvjesnosti, straha, nepovjerenja, prisilne samoće, ali i solidarnosti i ljudske topline koja snaži i grije i kroz nove tehnologije, nasmiješeni pogled iznad maske i pozdrav rukom iz daljine. (dm/kf)

Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Pustoš na rivi
Pusta Kandlerova, samo mali red pred ljekarnom
Decumanus


Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!