Početna
Ponedjeljak, 6.Travnja 2020 (13:09:01) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Online terapije i savjetovanja
Ostani doma dok koronavirus prođe

Predstavljene mjere istarskih gradova za rasterećenje gospodarstva

Istra, 19.03.2020. (14:48)

Danas je u Puli potpisan Sporazum o sufinanciranju nabave zaštitnog materijala i opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u vrijednosti od oko 2 milijuna kuna, te su predstavljene mjere istarskih gradova za rasterećenje gospodarstva.

Sporazum su potpisali obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin i svi istarski gradonačelnici.

Sporazumom se Istarska županija i istarski gradovi obvezuju financirati prvi postupak nabave zaštitnog materijala i opreme za Opću bolnicu Pula, Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, Istarske domove zdravlja, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije te za Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Istarske ljekarne.

Gradovi s manje od 10 tisuća stanovnika izdvojiti iznos od 100 tisuća kuna; gradovi s 10 tisuća i više stanovnika iznos od 200 tisuća kuna, a Istarska županija iznos od 300 tisuća kuna.

– Cijelo vrijeme čujemo jednu te istu poruku, koju želim i sam još jednom naglasiti - na svakome od nas je velika odgovornost te pozivam građane da se odgovorno i ponašaju kako bi suzbili širenje virusa. Zdravlje nam svima mora biti na prvome mjestu“, poručio je Radin.

Kako bi se rasteretio privatni sektor na Istarske županije, što uključuje obrtnike, poljoprivrednike, poduzetnike, gradonačelnici su predložili set mjera rasterećenja gospodarstva koje prenosimo u nastavku.

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će tražiti sljedeće:

1) Oslobađanje plaćanja na temelju izdanih Rješenja na Porez na korištenje javnih površina u cijelosti od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020.

2) Odgodu plaćanja Poreza na potrošnju od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020., uz intenciju da se u dogovoru s nadležnom Poreznom upravom, dogovori oslobađanje istog.

3) Smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za mjesec ožujak u iznosu od 50% za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020. Osim toga, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima.

4) Odgodu plaćanja izdanih računa za Komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

5) Odgodu plaćanja izdanih računa za Naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.

6) Odgodu izdavanja Rješenja i naplate za Spomeničku rentu.

7) Odgodu plaćanja Koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru.

8) Obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane (na rok do 6 mjeseci).Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina