Početna
Ponedjeljak, 6.Travnja 2020 (13:43:46) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Online terapije i savjetovanja
Ostani doma dok koronavirus prođe

Sportski turizam može osigurati više prihode i produžiti sezonu

Gospodarstvo, 14.03.2020. (13:16)
Sudionici 15. rasprave o turizmu
Sudionici 15. rasprave o turizmu

Sportski turizam je turistička niša s velikim potencijalom, no za ozbiljniji iskorak nužno je značajno povećati investicije u ponudu i kvalitetu sportske infrastrukture, zaključak je sudionika 15. Rasprave o turizmu na temu „Sportski turizam u Hrvatskoj – možemo li više i kako?“. Na njoj su sudjelovali Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Goran Šprem iz Unilinea, Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre, i Sanda Čorak, znanstvena suradnica na Institutu za turizam.

Na panelu je istaknuto kako industrija sporta na razini Europske unije donosi 2 posto BDP-a, odnosno 300 milijardi eura, dok procjene za Hrvatsku govore da je taj udio u BDP-u 1,4 posto, znatno više od nekih tradicionalnih industrija.

Kao četiri ključna područja u kojima se može napraviti pomak u kontekstu sportskog turizma navedeni su rekreacija, pripreme sportaša i razni kampovi, organizacija velikih sportskih događaja, kao i promidžba koja uključuje naše uspješne sportaše.

Iako je sportska infrastruktura najveća kočnica razvoja sportskog turizma diljem Hrvatske, sudionici su ipak istaknuli Istru kao jedan od pozitivnih primjera regije u kojoj postojeća infrastruktura omogućava i podržava razvoj ovog specifičnog oblika turizma.

Na raspravi se moglo čuti i kako veliki potencijal leži u korištenju sredstava Europskih fondova za izgradnju sportske infrastrukture koje Hrvatska još nije počela koristiti, a istaknut je primjer susjedne Slovenije koja je do sada za razvoj ovog segmenta iz fondova povukla 100 milijuna eura. (dp)



Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore