Početna
Četvrtak, 28.Siječnja 2021 (10:42:50) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Tesla već u travnju predstavlja novu, revolucionarnu generaciju baterija za električna vozila?

Tehnologija/znanost, 01.03.2020. (16:44)
Tesla Roadster (foto: Tesla.com)
Tesla Roadster (foto: Tesla.com)

Možete o Tesli ili električnim automobila misliti što god hoćete, činjenica je da američki proizvođač u ovom trenutku na tom tržištu ima veliku prednost koju planira i povećati. Po mnogim izvorima, naime, u travnju planira predstaviti novu generaciju baterija za vozila s većom energetskom gustoćom i nižom masom. Cijela priča je nazvana Projekt ptica trkačica i vrti oko prošlogodišnje transakcije u kojoj je Maxwell Technologies postao dijelom Teslina imperija. Ta se kompanija bavi tehnologijom baterija s elektrolitima od čvrstih materija (za razliku od danas dominantno tekućih).

Cilj je s novim baterijama dobiti reduciranu cijenu od svega 100 dolara po kWh-u (danas se te cijene kreću od 500 do 600 dolara) te veću energetsku gustoću, što bi bila ključna prednost u odnosu na konkurente, koja bi pak Tesli omogućila drastično niže cijene automobila i(li) veću zaradu. Pretpostavlja se da su zbog novih baterija na čekanju Tesla Roadster s najavljenim dometom od 1000 km te Tesla Cybertruck s autonomijom od 780 km.

Na novom projektu Tesla radi samostalno, bez svog donedavnog partnera Panasonica, a cijeli projekt vodi Jeff Dahn. Gospodina inače zovu Teslinim guruom za baterije (HAK)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Pekara Tre Fiori - Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina