Početna
Ponedjeljak, 18.Siječnja 2021 (23:49:33) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza
Čišćenje apartmana i soba ozonom!

Flego: kvaliteta ispred kvantitete za izbjegavanje zamke prekomjernog turizma

EU, 06.11.2019. (15:45)
Valter Flego
Valter Flego

Europski parlamentarac Valter Flego na današnjoj je raspravi Odbora za transport i turizam (TRAN) u Bruxellesu na temu posljedica prekomjernog turizma (overtourisma) naglasio kako turizam djeluje na cjelokupnu društvenu zajednicu te kako treba djelovati u smjeru rješavanja problema ugrožavanja prirodnih i kulturnih dobara  i rapidnog rasta cijena života i nekretnina kako u gradskim, tako i u ruralnim sredinama.

– Od Komisije očekujem da u budućem europskom proračunu pojačano ulaže u infrastrukturu turističkih mjesta koji se bore s prekomjernim turizmom, jer je preopterećenost infrastrukture realna opasnost, te rješavanje problema skupljeg života stanovništva turističkih mjesta, gdje primjerice spada i pomoć mladima i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, izjavio je Flego.

Osvrnuo se i na potrebu za širom upotrebom digitalnih platformi koje bi omogućile pronalazak parkinga ili informirale o gužvama u gradovima, u čemu vidi priliku za razvoj ukoliko se korištenje takvih, ali i postojećih platformi poput Airbnb-ja pravno regulira. 

Iako je sam pojam overtourisma relativno nov, članovi TRAN odbora na današnjoj su raspravi u Parlamentu pokazali da itekako ozbiljno shvaćaju ovaj problem budući da njegovi utjecaji mogu biti društveni, ekonomski i ekološki, a složili su se da se ni jedan od ova tri aspekta ne smije zanemariti.

– Prekomjerni turizam ne samo da može uzrokovati gubitak autentičnosti mjesta i utjecati na atraktivnost destinacije, već takav nekontrolirani rast turizma može značajno naštetiti prirodi, obali, zraku i vodi, kao i općenito uvjetima života stanovnika te produbljivati ekonomske nejednakosti i društvenu ekskluziju. Cijeniti rast posjetitelja je ispravno, ali samo ukoliko vodimo računa o kapacitetima destinacije i možebitnim posljedicama. Zato kvaliteta uvijek ispred kvantitete, zaključio je Flego. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pekara Tre Fiori - Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...