Početna
Četvrtak, 9.Srpnja 2020 (22:05:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Poreč Dox: Otvorena izložba Radite to u svoja četiri zida

Kultura, 05.11.2019. (21:52)

Dokumentarci su srce Poreč Dox-a, no ovaj festival do subote nudi još pregršt drugih zanimljivih sadržaja. Večeras je, tako,u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba Luke Pešuna "Radite to u svoja četiri zida". Mladi se, netom diplomirani autor predstavio poetičnim fotografijama koje, na razmeđi inscenacije i dokumentacije, prikazuju svakodnevnicu, bliskost i intimne trenutke unutar domova LGBTIQ osoba, bez morboznosti, hiperseksualnizacije i spektakularizacije različitosti, budući da različitosti, zapravo, u odnosu na heteroseksualne parove i zajednice zapravo ni nema. Kako je netko iz publike primijetio, radovi su "atmosferični" i doista na nenametljiv način razbijaju predrasude sadržane i u homofobičnoj krilatici koja daje naslov izložbi.

Predstavljajući autora, voditelj likovne djelatnosti POU-a Sebastijan Vojvoda, je napomenuo da je ova prva Pešunova izložba izvan okvira Akademije dramskih umjestosti Sveučilišta u Zagrebu dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja ADU te će nakon nje u Poreču gostovati i diplomske izložbe Dee Botice i Denisa Butorca. Istaknuo je da mu je posebno drago što je ovoj mlađoj generaciji umjetnika koji imaju što reći i u budućnosti će biti među glavnim akterima na domaćoj fotografskoj sceni, Mala galerija prva stanica u predstavljanju publici nakon studija.

Izložbu je otvorila ravnateljica POU-a Snježana Radetić.

- Zidovi spomenuti u naslovu ponekad u životu dobro dođu da se zaštitimo i u samoći ili s najdražima posvetimo onome što nas veseli i opušta. No, umjetnost, a tako i ova izložba su tu da nam pokažu kako srušiti zidove koji odvajaju i izoliraju, kako bismo postali uređeno društvo s pravima kakva svaki čovjek zaslužuje, poručila je.

Pešun je zahvalio svojim domaćinima i organizatorima izložbe, a okupljenima je otkrio da je fotografijama koje su nastale kao diplomski rad pod mentorstvom profesora Darija Petkovića zapravo izbrisao i neke svoje predrasude. Inspiracijju je pronašao u prikazima svakodnevnice u suvremenoj fotografiji, što je vrlo aktualna tema i odlučio ljude koji su pripadnici određenih manjinskih identiteta pokazati u najobičnijim, čak naoko dosadnim situacijama, za razliku od bombastičnih kadrova ciljano uhvaćenima, primjerice, na pride manifestacijam

Izložbu Radite to u svoja četiri zida je moguće pogledati do 12. studenog, od 16 o 21 sat. (kf)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno