Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (07:21:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

U pazinskom Bunkeru predstavljena glazbena izdanja Remiks Identiteta 4 i 5 udruge Metamedij

Kultura, 05.11.2019. (07:32)

Predstavljanje glazbenih izdanja Remiks identiteta 4 i 5 istoimenog projekta i radionice koju provodi udruga Metamedij održano je u četvrtak, 31. listopada u buffetu Bunker u Pazinu. Na predstavljanju su govorili voditelji radionica Goran Farkaš i Noel Šuran, predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan te polaznici i autori nekih od glazbenih numera Dejan Damijanić i Damir Tubak.

Marino Jurcan istaknuo je da je Remiks identiteta glazbeni projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu MMLab-a i glazbenog community studija Metamusic –kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom. Jurcan je potom dao riječ Goranu Farkašu koji je bio jedan od mentora radionice Remiks identiteta 4.

- Četvrto izdanje ovog projekta bazirano je na repertoaru trieštinke, a kao materijal poslužile su nam snimke snimljene u studiju Metamedije u Puli. Na harmonici su bili Duško Angelini i Myriam De Bonte, a materijal su kasnije aranžirali polaznici radionice. Što se mentorstva tiče ja sam vodio instrumentalni dio dok su Nenad Kovačić i Marino Morosin bili zaduženi za sve ostalo, kazao je Farkaš.

Polaznici radionice i autori remikseva na Remiksu identiteta 4 su bili: Ma Quis (Marko Kalčić), Morski (Marino Jurcan), Dejo Žminjsky (Dejan Damijanić), hodoM (Nenad Kovačić), Vedran Grubić, WunschBaum Ansambl (Anamarija i Branko Škara), Pičke sa šanka (Edna Jurcan i Ana Orsag), Ang Maružin i Rinoma (Marino Morosin).

Tema radionice Remiks identiteta 5 bila je „Tehnologija i priroda“, a mentori su bili Noel Šuran i Tin Dožić.

- Koncepcija tog projekta je bila malo drugačija jer smo kao bazu imali instrumente rađene od sezonskog bilja, a koristili smo i mnoge predmete koji mogu proizvesti nama zanimljiv zvuk, kazao je Jurcan i predao riječ Noelu Šuranu.

- Ono što smo tijekom radionice htjeli napraviti je eksperimentirati s različitim predmetima u službi glazbala. Prema Stockmanu instrument je bilo koji predmet koji može proizvesti zvuk koji mi organiziramo tako da nam znači glazbu. Ja sam polaznicima pokazao kako su se u tradicijskom kontekstu izrađivali različiti instrumenti od bilja te kako se svira na različitim drugim predmetima – htjeli smo otvoriti priču iz tog tradicijskog konteksta, a kasnije smo počeli eksperimentirati sa svakojakim drugim stvarima. Ekipa je bila dobra pa smo se zaigrali sa svime time, a kasnije su ljudi to sami dorađivali da bi se ponovo okupili i čuli rezultate, kazao je Šuran.

Riječ je potom preuzeo Damir Tubak koji je govorio o svom procesu rada.

- Na meniju smo imali zvukove istarskog bilja i elektromagnetskog strujanja. Za ove potonje smo tijekom radionice radili mikrofone koji imaju mogućnost snimiti te vibracije i prenijeti ih u zvuk. To zvuči jako eksperimentalno pa je mene u tom projektu zanimalo da li bih ja mogao sa svim tim zvukovima sklopiti jednu glazbenu kompoziciju koja bi ipak naginjala nekom pop žanru. Fora je bilo igrat se sa tim zvukovima jer su drugačiji i preporučio bi svakome tko se zanima za glazbu da se priključi ovom projektu, zaključio je Tubak, a brojni okupljeni u Bunkeru su potom mogli poslušati materijale sa tog još neobjavljenog albuma.

Autori pjesma i remikseva na Remiksu identiteta 5 su: Tubak Žminjski (Damir Tubak), Dejo Žminjski (Dejan Damijanić), Helga Goran, Dina Ivas i Morski (Marino Jurcan). (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom