Početna
Četvrtak, 9.Srpnja 2020 (22:51:19) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Kad policijski službenici mogu nepropisno parkirati?

Zanimljivosti, 02.11.2019. (10:34)
(Izvor:Revija HAK)Link
Revija HAK
Revija HAK

Nije rijedak slučaj da se u malome čovjeku probudi inat prema nositeljima vlasti. Policija smije, a ja ne! Policijska vozila parkirana nepropisno! Policijski službenici nisu vezani! Okreću se gdje im na um padne, protivno propisima! Policijski službenici voze kao sumanuti koristeći metodu slaloma! Nas masno kažnjavaju, a sami krše prometne propise gdje god stignu. Mir! Polako! Znate zašto? Njima zakon daje to pravo!

Naime, odredbom članka 149. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se na vozila ministarstva, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.

Nadalje, odredbom članka 150. istog zakona propisano je da se, iznimno od odredbi članka 149., vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju te zabrani upotrebe mobitela.

Da bi omogućili prolaz navedenim vozilima ne samo da ne možete dizati glas već zakon propisuje micanje s puta pod prijetnjom kazne. Pješaci su se dužni skloniti, a druga vozila propustiti i prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu, na način da se vozila u desnoj prometnoj traci pomiču udesno a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo. Ako to ne učine, kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna vozač, a s 300 kuna pješak.

Te zakonske odredbe odnose se na sva vozila s prednošću prolaza tj. vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine. (HAK)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium