Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (19:17:16) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Započeo štrajk zaposlenika u školstvu

Hrvatska, 10.10.2019. (10:03)
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nakon neuspjelih pregovora Vlade i školskih sindikata i odbijenog zahtjeva za povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6.11 posto, zaposlenici u školstvu danas su stupili u štrajk. Procjenjuje se da će u štrajku sudjelovati nešto više od dvije trećine nastavnika.

–Na ovaj čin smo se odlučili jer je on jedino preostalo sredstvo da zaposleni u našim školama dobiju ono što im pripada – plaću od koje se može dostojanstveno živjeti, plaću koja odgovara važnosti i složenosti posla, plaću koja će poticati zaposlenike u školama na još kvalitetnija odgojno-obrazovna postignuća u radu s učenicima. Na žalost, naša nas plaća ponižava i društveno degradira, naša plaća omalovažava složenost našega posla, naša nas plaća obeshrabruje i demotivira, izjavio je Igor Jovanović, županijski povjerenik Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, koji na području Istarske županije djeluje u petnaestak osnovnih i srednjih škola.

Iz sindikata poručuju da ih je Vlada mjesecima uvjeravala da će im koeficijent složenosti poslova biti povećani i da pokretanje Škole za život znači i povećanje plaće zaposlenima u školama budući da reformske promjene donose nove obveze za zaposlenike u školama, međutim, tvrde da je ponuda Vlade za povećanje plaća od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. kroz dodatak pokazala kako do zadovoljavajuće povišice neće doći bez pritiska od strane zaposlenika. Smatraju da zaslužuju traženo povećanje koeficijenta od 6.11 posto budući da su i drugim sektorima nedavno povećane plaće pa time ostaju najpotplaćeniji radnici javnih službi.

Prema izjavi Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, danas će se skupovi radnika upoznati sa zahtjevima sindikata i stavom Vlade, nakon čega radnici u štrajku mogu otići kućama. U školama će ostati štrajkaški odbori i radnici zaposleni na mjestima pogona za grijanje, energije i podjele hrane u učeničkim domovima, koji prema Kolektivnom ugovoru ne smiju štrajkati.

Mihalinec je dalje izjavio da će se u osnovnim školama organizirati čuvanje manje djece i djece u poteškoćama u razvoju ako se o njima nema tko brinuti te da je na ravnateljima odluka trebaju li učenici dolaziti za vrijeme štrajka. Predviđeno je da štrajk bude cirkularan, odnosno da danas cijela Hrvatska bude u štrajku, a nakon toga svaki dan po nekoliko županija. Štrajk će, kako navodi Mihalinec, trajati koliko to sindikalni članovi budu htjeli ili dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.

Nastavnici koji to žele, moći će normalno raditi, a u privatnim školama, u kojima plaće ne ovise o Kolektivnom, ugovoru, nastava će se odvijati normalno. Iz sindikata naglašavaju da djeca za svoj školski program neće biti oštećena i da su načini nadoknade pitanje koje će ostaviti za kasnije.

– Svjesni smo da akcija koju započinjemo danas može biti teška i dugotrajna, a krajnji ishod nepredvidiv. U toj su borbi mogući i različiti pritisci, kako prema nama povjerenicama i povjerenicima tako i prema našim članovima. Moguće je da ćemo zbog sudjelovanja u štrajku biti javno difamirani i izloženi neugodnim pritiscima. Međutim, važno je da znate da mi u našem sindikatu imamo znanja i iskustva kojima ćemo se znati oduprijeti pritiscima.

Pravo na štrajk zajamčeno je međunarodnim konvencijama, Ustavom, Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima, zaključio je Jovanović. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6