Početna
Utorak, 26.Svibnja 2020 (03:06:57) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
Virtualna učionica POUP-a

Ovogodišnja sezona treća po broju požara u posljednjih 11 godina

Hrvatska, 03.10.2019. (16:18)

Od 1.siječnja. do 30. rujna zabilježeno je preko tri tisuće požara raslinja na priobalju, što je skoro 50 posto iznad prosjeka. Najviše je požara zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj, dok je najmanje požara zabilježeno u Dubrovačko- neretvanskoj županiji, rečeno je danas na konferencije za medije održane u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice gdje se objavila analiza protupožarne sezone 2019. godine.

– Ovogodišnja sezona zauzima visoko treće mjesto po broju požara u posljednjih 11 godina. Ipak, izgorjela površina smanjena je za čak 15 posto uspoređujući razdoblje od 2009. do 2018. godine, zahvaljujući brzom uočavanju i gašenju požara. Brza reakcija vatrogasnih i zračnih snaga, poboljšan sustav za dojavu požara, uvođenje novih kamera doprinio je i bržem izlasku vatrogasnih postrojbi na intervenciju, izjavio je u priopćenju za medije glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

U gašenju ovogodišnjih požara raslinja ozlijeđeno je sedam vatrogasaca i dva građanina dok je pet građana smrtno stradalo.

Istaknuto je kako su novije tehnologije poput bespilotnih letjelica, kamera, aplikacija za slanje slika s terena u zapovjedni centar dali dobre rezultate, pa je tako kod požara u šibenskoj Dubravi IC kamera otkrila žarište.

– MORH je iz zraka pružao potporu sa šest zrakoplova Canadair CL 415, šest zrakoplova AT 802 te dva helikoptera Mi-8 MTV-1. U izviđanju je korišten Pilatus PC-9 i besposadna letjelica Orbiter 3,izjavio je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u priopćenju je istaknuo kako su zadaće Ravnateljstva Civilne zaštite uspješno obavljene. Kao primjer je naveo pojačan inspekcijski nadzor te da je podneseno 236 kaznenih prijava za razliku od 2018. kad ih je bilo 27.

– Uvođenje novih kamera i svijest o njihovom postojanju dala je i psihološki efekt kod građana da budu oprezniji. I naša kampanja „Osvrni se i spasi šumu“ polučila je dobre rezultate, izjavila je u priopćenju rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama Jasna Molc. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium