Početna
Subota, 19.Listopada 2019 (18:07:09) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

EU produljuje "pravo na popravak" kućanskih uređaja na 10 godina

EU, 02.10.2019. (07:00)
(Izvor:Bug Online)Link
Ilustracija (BUG)
Ilustracija (BUG)

Europska komisija prihvatit će prijedloge potrošačkih udruga i aktivista koji zagovaraju "pravo na popravak", prenosi britanski BBC. To znači da će kućanski uređaji koji će se od 2021. godine prodavati na području Europske unije morati biti izrađeni prema novim standardima koji olakšavaju njihov popravak. Isto tako, proizvođači će morati osigurati opskrbu tržišta rezervnim dijelovima najmanje deset godina od proizvodnje uređaja.

Popravci i ekologija

Nova će se pravila odnositi na proizvode iz domene rasvjete doma, perilice rublja i suđa te hladnjake. Pravo na popravak bit će dodatan korak u smjeru održivosti cirkularne ekonomije, uštede energije i smanjenja emisija štetnih plinova. Manjom proizvodnjom novih uređaja i boljim načinom popravka postojećih uređaja, novi propisi idu u skladu sa "zelenom" energetskom politikom EU.

Dodatno, nova regulativa povisit će kriterije za dodjelu energetskih klasa uređajima, pa više neće biti slučaj da preko 55% perilica rublja u prodaji ima energetsku oznaku A+++.

Bitno je naglasiti da pravo na popravak neće obuhvaćati uradi-sam popravke kućanskih aparata. EU želi osigurati da se popravci vrše na kvalitetan i siguran način, bez rizika za korisnika, pa će navedeno desetogodišnje razdoblje uključivati dostupnost rezervnih dijelova isključivo profesionalnim serviserima.

Sve ovo trebalo bi donijeti značajne uštede u potrošnji energije (procjene govore do 5% iza 2030. godine, odnosno 20 milijardi eura), kao i veliko smanjenje emisija ugljičnog dioksida (i do 50 milijuna tona). (BUG)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nova Corolla Hybrid
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...