Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (06:33:17) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Ayurvedske konzultacije – Vaidya Dr. Adwait Tripathi u Poreču od 5. do 8. listopada

Zdravlje, 02.10.2019. (14:07)

Ugledni indijski liječnik legendarnog porijekla Vaidya dr. Adwait Tripathi u Poreču će u organizaciji Centra Zdravlja Panacea – HUPED sedmu godinu za redom raditi Ayurvedske konzultacije, puls dijagnostiku i preporuke za prehranu. Termini su od 5.10. do 8.10.2019.

Ayurvedski pregled i konzultacije održavat će se u Centru Zdravlja Panacea-HUPED, Ivana Matetića Ronjgova 6 – 1. kat, Poreč a za sve detalje, termine i narudžbe kontaktirajte Conny Petö Đeneš na mob:+385 (0)98 731 843 ili email: conny.peto.denes@gmail.com

Zbog velikog interesa, potrebno je unaprijed dogovoriti termin.

 Za više informacija o svemu pogledajte ovdje.

Zašto Ayurveda?

Ayurveda ili majka medicine je drevni sustav liječenja, koji se u Indiji koristi već više od 5.000 godina. Povjesničari smatraju da je to najstariji sustav liječenja i zdravstvene zaštite u svijetu. Sanskrtska riječ Ayurveda (Ayur = život, Veda = znanje) znači znanje o životu. Ona predstavlja prvu znanost o životu i liječenju. Promatra bolest i zdravlje u cjelini, razmatra odnos osobnog i kozmičkog. Prema Ayurvedi čovjek je mikrokozmos ili dijete Svemira koje je neodvojivo od sveukupnog kozmičkog očitovanja. Izvor života je polje čiste svijesti, zato stanjem zdravlja smatra stanje ravnoteže – stanje cjeline.

U praktičnom smislu, Ayurveda pomaže zdravom čovjeku da održi zdravlje, a bolesnom da ga povrati kroz prilagođenu prehranu, uzimanje biljaka, rasajana, začina, vježbi disanja, čišćenja tijela i drugih metoda.

Temeljem zdravlja Ayurveda smatra sljedeće:

 1. probavna vatra (Agni) mora biti jaka i u stanju ravnoteže,
 2. jelesne-biološke doše (Vata, Pitta & Kapha) moraju biti u ravnoteži,
 3. 3 izlučevine/mala (urin, stolica, znoj) trebaju se eliminiraju normalno,
 4. 7 tjelesnih tkiva/dhatu (rasa-plazma, rakta-krv, mamsa-mišići, meda-masnoće, asthi-kosti, majja-živci, shukra-reproduktivno tkivo) moraju funkcionirati normalno,
 5. um, osjetila i svijest trebaju biti u harmoniji.

Tijelo se sastoji od 5 osnovnih elemenata ili Mahabhuti:

 Prithvi (zemlja) – osjetilo njuha.

 1. Aapa (voda) – osjetilo okusa.
 2. Agni (vatra) – osjetilo vida.
 3. Vayu (zrak) – osjetilo opipa.
 4. Akasha (eter ili prostor) – osjetilo sluha.

 Tih osnovih pet elemenata tvore 3 biološke sile ili doše koje upravljaju fizičkim tijelom:

 1. Vata – princip tjelesnog zraka i kretanja (načinjena je od etera i zraka) upravlja disanjem, kucanjem srca, kretanjem živčanih impulsa, kretanjem mišića, izlučivanjem, emocijama, raspoloženjima itd.
 2. Pitta – upravlja metabolizmom, varenjem, apsorpcijom hrane, tjelesnom temperaturom, bojom kože, vidom, inteligencijom i sl. (načinjena je od vatre i vode).
 3. Kapha – biološka voda, koja spaja elemente u tijelu stvarajući građu za fizičku strukturu, daje koherentnost svemu, podmazuje zglobove, opskrbljuje kožu vlagom, odgovorna je za imunitet, daje stabilnost i snagu i još mnogo drugog (načinjena je od zemlje i vode).

 Puls dijagnostika i otkrivanje neravnoteže

 Kad je ravnoteža elemenata u tijelu poremećena, čovjek obolijeva.

Što je unutar tijela ispalo iz ravnoteže Ayurvedski liječnik otkriva putem puls dijagnostike. Puls dijagnostika je drevna umjetnost i znanost otkrivanja trenutnog stanja tijela, uma i duše pojedinca. Ona daje informaciju o stanju doša (bioloških slila), tjelesnih funkcija i zdravlja šrota (mikrocirkulacijskih kanala). Obavlja se pomoću tri prsta, koji predstavljaju tri biološke sile – Vata, Pitta i Kapha.

U površinskom pulsu svaki prst može skupiti informaciju o svakoj doši. Dubinski puls otkriva genetske informacije i govori o tome kako su ljudi jedinstveni i kako se međusobno razlikuju u svojoj tjelesnoj konstituciji ili prakriti.

U Ayurvedi, bolest se uvijek promatra kao neravnoteža u doša sustavu. Dijagnostički proces teži ka otkrivanju koje doše imaju smanjenu aktivnost, a koje preveliku. Ayurveda uglavnom nudi tri vrste tretmana - kroz Ayurvedske lijekove (rasayane), dijetu i kontrolirani životni stil, te pancha karmu. Ayurvedski lijekovi (rasayane) uglavnom su načinjeni od pudera, tableta, esencijalnih ulja i dr., koji su pripravljeni od biljaka i minerala. Pancha karma se sastoji od raznih ayurvedskih terapija uključujući detoksikaciju, terapijsko čišćenje i regeneraciju tijela, tretmani za razna kronična stanja.

Cilj Ayurvedske terapije

Ayurvedska terapija je kombinacija raznih tretmana koji zadovoljavaju individualne potrebe – prilagođeni biljni pripravci i rasajane, individualno određena prehrana, terapeutska masaža, relaksirajući uljni tretmani, pancha karma (5 postupaka čišćenja), vježbe disanja, yoga asane i meditacija.

Cilj ovog sustava je prevencija bolesti, iscjeljenje bolesti i očuvanje zdravlja i života. Možemo to sumirati:

 • Očuvanje zdravlja i produženje života (sanskrit: swasthyas swasthya rakshanam),
 • Eliminacija bolesti i disfunkcionalnosti tijela (sanskrit: Aturasya vikar prashamanamcha).


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč