Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (18:57:14) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

U društvu najboljih: Motovun među finalistima europskog natjecanja, nije jedini iz Hrvatske

EU, 25.09.2019. (08:32)
(Izvor:RTL)Link

Čak tri hrvatske destinacije ušle su među finaliste izbora za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma. Izbor organizira Europska putnička komisija, a među 55 destinacija iz 19 zemalja hrvatski finalisti su Motovun, Krk i Rovinjski Ekomuzej Batana. Pobjednici po kategorijama bit će objavljeni na svečanom proglašenju 24. listopada u Granadi u Španjolskoj.

Istarski gradić Motovun uz dvije francuske destinacije ušao je u finale natječaja za najbolji vinski turizam.

"Moram reći da smo svi mi vinari s ovog područja iznimno zadovoljni što smo došli u finale ovakve prestižne nagrade. Vjerujem da Motovunština zavrjeđuje tako nešto zbog svojih specifičnih položaja i klimatskih uvjeta, kaže Nicola Benvenuti, motovunski vinar.

Natječaj je namijenjen turističkim destinacijama diljem Europe kako bi prezentirale svoja dostignuća u kulturnom turizmu.

"Motovun kao turistički biser, kao srednjovjekovni dragulj središnje Istre ima mnogo toga za ponuditi i u gastro smislu i u enološkom smislu."

U finale kategorije nematerijalne baštine ušao je i Rovinjski Eko muzej Batana koji se bavi očuvanjem drvene brodice, kao i tradicije unutar koje je nastala.

Kulturno naslijeđe

"Batana nam je jako bitna za ribarsku skromnu obitelj što omogućava skromnoj ribarskoj obitelji da preživi nekada ne? Imali smo čak 220 batana. 220 obitelji koje su živjele s batanom. Često ribar gradi svoju brodicu, batanu, u podrumu", ističe Ornella Godena, djelatnica Eko muzeja Batana.

U Rovinju se i dan danas mogu vidjeti raznoliki primjerci batana. Grade se bez nacrta uz pomoć šagoma, odnosno šablona. Brodomodelar i brodograditelj Alvise brine se o njihovu očuvanju.

"U Rovinju je bilo nekad sedam brodogradilišta i svako je imalo svoje šagome. Za batane ne postoje nacrti nego postoje šagome, kao Venecijani", kaže Alvise Benussi, voditelj grupe brodomodelara iz Rovinja.

U kategoriji digitalnih inovacija i digitalne prezentacije među finaliste je ušao otok Krk s prezentacijom lokalnog kulturnog naslijeđa. (Video prilog: RTL)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore