Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (19:44:55) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Dronovi prijete uzeti posao krovopokrivačima

Zanimljivosti, 23.09.2019. (07:58)
(Izvor:Bug Online)Link

Iako bi naslov tako sugerirao, ovdje nije riječ o pothvatu nekog uradi-sam majstora koji si je želio olakšati posao već o projektu znanstvenika iz robotičkog laboratorija Sveučilišta Michigan. Oni su, naime, na postojeći komercijalni dron s osam rotora (DJI S1000) postavili također komercijalno dostupni pneumatski pištolj za čavle. Ovaj alat su spojili sa sustavom drona kako bi ga mogli aktivirati na daljinu, te ga montirali pod kutom pogodnim za zabijanje čavala u krovove.

Na taj su način dobili automatiziranog letećeg krovopokrivača koji je u stanju doletjeti do krova, pozicionirati pištolj na pravo mjesto te ispaliti čavao – autonomno, brzo, efikasno i pouzdano. Eksperimentalni su rezultati pokazali da je preciznost sasvim dovoljna za pričvršćivanje standardnih krovnih ploča (šindre) – čavli su, naime, zabijani unutar za to predviđenog prostora širine tri centimetra.

Dron krovopokrivač

Za navođenje ovaj se dron koristi računalnim vidom, ali ne s kamerama ugrađenima na letjelicu. Ovom prototipu su za rad potrebne vanjske kamere i posebne oznake na krovu. Međutim, za očekivati je da će u nekoj od narednih inačica slična bespilotna letjelica biti dodatno automatizirana i opremljena vlastitim kamerama za lociranje mjesta na koje treba zabiti čavao.

Za sada je riječ tek o zanimljivoj tehnologiji i demonstraciji njezine mogućnosti kakva do sada nije viđena, no znanstvenici sa Sveučilišta Michigan kažu kako rade i na naprednijim sustavima koji bi automatizirali i druge radnje i potpuno samostalno obavljali pokrivanje krovova (BUG).Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji