Početna
Četvrtak, 2.Srpnja 2020 (08:26:04) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Valter Flego zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura

EU, 20.09.2019. (08:45)
Valter Flego
Valter Flego

PULA – Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego izabran je za izvjestitelja Europskog parlamenta za novu uredbu o programu Digitalna Europa, čiji je prvi prijedlog vrijedan 9,2 milijarde eura.

Prema postojećem prijedlogu, program Digitalna Europa obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala, umjetnu inteligenciju, cybersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva. Za njezinu provedbu bit će zadužena Margrethe Vestager, predložena za izvršnu potpredsjednicu Europske komisije za digitalna pitanja i tržišno natjecanje i jedna od najutjecajnijih članica buduće Komisije.

Flego je time postao prvi hrvatski zastupnik u ovom sazivu Europskog parlamenta kojem je dodijeljen rad na vlastitom novom predmetu ispred Odbora za industriju, istraživanje i energetiku čiji je član.

Prvi nacrt programa Digitalna Europa predložen je u lipnju 2018., a plan je da se do kraja ove godine završi trijalog između Komisije, Parlamenta i Vijeća te postigne dogovor kako bi Komisija sljedeće godine radila na provedbenim dokumentima programa. Zasad je prijedlog raspodjele unutar programa 2,7 milijarde eura za superračunala; 2,5 milijarde za umjetnu inteligenciju; 2 milijarde eura za kibersigurnost; 700 milijuna eura za razvoj digitalnih vještina te 1,3 milijarde eura za digitalnu transformaciju poduzetništva, javnog sektora i razvoj inovacijskih hubova. Flego je već u prvim susretima s glavnim direktorom DG CONNECT zatražio povećanje ukupnog proračuna za Digitalnu Europu, o čemu će se raspravljati u narednim mjesecima. (dp)



Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore