Početna
Četvrtak, 13.Kolovoza 2020 (15:45:52) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Povoljniji investicijski krediti za poduzetnike u poljoprivredi, preradi i šumarstvu

Gospodarstvo, 18.09.2019. (16:46)
S jučerašnjeg potpisivanja sporazuma
S jučerašnjeg potpisivanja sporazuma

Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma između HBOR-a i više poslovnih banaka počela je provedba Investicijskih kredita za ruralni razvoj, s osiguranih više od 500 milijuna kuna za kreditiranje poduzetnika u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Riječ je o kreditima u iznosu od 50 tisuća do milijun eura, koji se odobravaju uz niže kamatne stope, bez naknada i s rokom otplate do 15 godina, uključivši do 3 godine počeka, odnosno do 5 godina počeka za trajne nasade. Rok korištenja kredita je do 18 mjeseci.

–Svi prikupljeni podaci ukazivali su da se ova tri značajna sektora nalaze u nepovoljnom položaju u pogledu zaduživanja kroz komercijalne bankarske linije, a samim time njihova konkurentnost na tržištu bila je upitna, izjavila je među ostalim ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Po riječima predsjednice Uprave HBOR-a Tamare Perko, sporazumi s bankama će omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u ruralni razvoj, koja su nužna da se stvore nova i bolja radna mjesta, viši prihodi te poveća konkurentnost ruralnih područja.

–Ovo je peti financijski instrument u kojem sudjeluje HBOR - treći namijenjen privatnom sektoru, dok su dva namijenjena javnom sektoru. U godinu i pol, koliko provodimo financijske instrumente, odobreno je gotovo 700 milijuna kuna za ulaganja u privatni i javni sektor te smo na ovom području jedna od uspješnijih razvojnih banaka u Europskoj uniji, izjavila je Perko.

Krediti se mogu koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva.

Vlastito učešće korisnika kredita u investiciji iznosi u pravilu 10% vrijednosti investicije, a moguće je financirati i do 100% ukupne vrijednosti investicije, sukladno procjeni poslovne banke. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore