Početna
Nedjelja, 23.Veljače 2020 (05:39:59) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Fekalije kraj Vodnjana vidljive iz svemira

Istra, 11.09.2019. (08:50)
(Izvor:Index.hr)Link
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

-Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmjere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabilježeno čak i na snimkama iz svemira, javio je Index.hr.

Stručnjaci se, naime, slažu oko toga da mrlje vidljive na satelitskim snimkama Google Maps u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana najvjerojatnije potječu od fekalija. Vidljive su na području oko Peroja, 4 km zapadno od Fažane te nešto manje sjeverno od Brijuna. Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brijuni.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index je objasnio da sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjana upravlja javno trgovačko društvo, istaknuvši da se taj sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika s područja Vodnjana, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvaća područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano te Općine Fažana.

Odgovorna tvrtka: Problem potječe iz 1980-ih

Iz uprave Pragrandea objasnili su da problem nije ni njihov, nego da dolazi iz zastarjelog sustava iz 1980-ih. Najavljuju da će sljedeće godine početi izgradnja novog sustava koji bi trebao biti kvalitetnije rješenje.

Na zamolbu novinara da reagiraju na komentare nekih profesionalnih ronilaca koji tvrde da bi problem mogao biti u tome što postavljanje jednog metra cijevi na dubinu od 50 metara košta oko 1000 eura, niije bilo odgovora.

Više pročitajte ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji