Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (04:36:12) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Uvode se nove mjere za otkrivanje i sprečavanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj

Hrvatska, 11.09.2019. (07:17)
Bolest se nedavno proširila na Srbiju, a rizik raste i s bliženjem sezone tradicionalne svinjokolje
Bolest se nedavno proširila na Srbiju, a rizik raste i s bliženjem sezone tradicionalne svinjokolje

Farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje, poticat će se selektirani odstrel ženskih grla divljih svinja te uvesti novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nove su to mjere za rano otkrivanje i sprječavanje unosa virusa Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku, dogovorene na sastanku s proizvođačima i predstavnicima sektora svinjogojstva, Hrvatskim veterinarskim institutom, Hrvatskom veterinarskom komorom i Hrvatskim lovačkim savezom.

Brzo otkriti i spriječiti širenje

Cilj je brzo otkriti lokaciju u slučaju pojave virusa u Hrvatskoj, i spriječiti širenje na druge farme.

Iako ova bolest nije opasna za ljude i druge životinje, pogibeljna je za domaće i divlje svinje, i jedna je od najvećih svjetskih epidemija zaraznih bolesti životinja. Zaražene domaće i divlje svinje dobivaju groznicu i velikom većinom ugibaju unutar tjedan dana. 

-Posljednje izbijanje bolesti u Srbiji pokazuje da se rizik od izbijanja ASK ne može precizirati na ograničeno područje zemlje. S obzirom na to da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik, navodi se u priopćenju.

Gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima neće smjeti stavljati u promet žive svinje. Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ako je ovlaštena veterinarska organizacija prethodno obavila klinički pregled životinja na tom gospodarstvu.

Klinički pregled nije potreban ako se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Dodatan odstrel ženskih grla divlje svinje

Ministarstvo će do 31. prosinca dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje u cijeloj Hrvatskoj, za što je novac odobrila i Europska komisija.

Uvodi se i aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima na granici sa Srbijom i BiH te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Ministarstvo će uvesti novčane nagrade za informaciju o lokaciji uginule divlje svinje. Otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koje će se primati informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine.

Građani se za sva pitanja mogu obratiti u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na veterinarstvo@mps.hr ili na 01/6443-540. (dp)

Vezani članci: 

Ministarstvo upozorava na širenje afričke svinjske kuge prema Hrvatskoj

Afrička svinjska kuga potvrđena u Srbiji - u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere

 Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji