Početna
Četvrtak, 6.Kolovoza 2020 (09:33:42) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Valfresco Direkt

Stojimo nad devastiranim i jednokratno spiskanim pejzažem i pitamo se: Kad smo pogriješili?

Gospodarstvo, 03.09.2019. (06:30)
(Izvor:Jutarnji list)Link
Ilustracija: Jutarnji list
Ilustracija: Jutarnji list

Danas - godine 2039. - konačno znamo da se obistinilo ono što su neki davno vjerovali, ali mi nismo. Znamo da se ipak dogodilo ono što su zloslutnice najavljivale, ali im nitko nije vjerovao. Dogodilo se da je došao taj dan, piše Jurica Pavičić u Jutarnjem listu.

Danas - kad je taj dan ipak došao - možemo sebi postaviti pitanje: jesmo li trebali predvidjeti? I ako da, u kojem trenutku? U kom trenutku smo trebali osjetiti da nešto nije u redu, da statistike škripe, da se kolone brojki naginju ukrivo, a dijagrami u crveno? U kojem smo trenutku trebali vidjeti da je jedna era prošla?

Danas - godine 2039., u času kad znamo da su zlatni dani nepovratno prošli - možemo se tek zdvojno osvrtati i postavljati sebi uzaludno pitanje. Kako je - naime - bilo onima koji su nekoć, pred sto ili sedamdeset godina, bili u našoj koži? Jesu li oni vidjeli što im se sprema? I, ako da - kada su to točno počeli primjećivati?

U kojem su trenutku - recimo - to počeli primjećivati Karlsbad i Wiesbaden, Spa, Bath i Marienbad? Nakon što su stoljećima gospoda tamo dolazila piti mineralnu vodu, promenirati i slušati muzičku kapelu, nakon što su desetljećima tamo konzumirali termalne vode i obvečer igrati whist, svi su ti ljudi nestali kao aveti. U kojem su trenutku svi ti dični i lijepi gradovi shvatili da nešto nije u redu? Shvatili da im se gosti prorjeđuju i stare, te da novu, mlađu gospodu umjesto mineralnih voda privlače ona druge, velebnije i slanije?

U kojem su trenutku - nadalje - to isto shvatili Estoril, Deauville, San Remo, Opatija i Lido? Nakon što su nepuno stoljeće tamo dolazila gospoda da se nadišu slanog zraka i noge smoče u pijesku, nakon što su njihove grand-carltone i hotele-des-bains ovjenčali Thomas Mann, Čehov i Ian Fleming, u kojem su trenutku svi ti uznositi cvjetni gradovi shvatili da stvari izdišu i škripe? Kad su uvidjeli da im se publika prorjeđuje i stari, da im gosti sve češće imaju sjedine i štap, i da sve češće dolazi samo zbog žilave navike, ocvalog prestiža i obične rutine? Kad su shvatili da neku novu elitu - poletnu, mladu i u punoj snazi - privlače neka sunčanija neba, kamenitije plaže, smaragdnije vode? U kojem su trenutku shvatili da oni koji su u međuvremenu postali vladajuća klasa više ne idu njima, nego da idu drugdje. Da idu na Sardiniju i Kretu, u Algarve, Mikonos i Dalmaciju?

Kad se to dogodilo, jesu li primjećivali? Jesu li vidjeli kad je to počelo, kad su se kolone brojki počele naginjati ukrivo, a dijagrami u crveno? Ili su - kao mi - vjerovali da nikad neće ispasti iz mode, da se trendovi nikad neće promijeniti. Ili su se - kao mi - kuhali kao jastog u mlakoj vodi i svake godine kad bi stigla jesen sami sebi šaptali utješno: dogodine će biti bolje.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno