Početna
Ponedjeljak, 27.Siječnja 2020 (15:40:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 35. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Najavljena promjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

Gospodarstvo, 26.08.2019. (13:44)
Arhiva
Arhiva

Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga prošle godine već će doživjeti prve promjene, piše Novac.hr.

Naime, odredbom nije preciziran način formiranja kategorija u kućanstvima i gospodarstvu općenito te nije jasno definirano što znači da “onečišćivač plaća”. Zbog toga su gradovi i općine donijeli različite odluke o kategorizaciji, a samim time i različite cijene obvezne minimalne usluge ili fiksnog dijela za kućanstva i pravne subjekte.

Takav sustav doveo je do mnogih žalbi i pritužba građana, a neki su i pokretali sporove. Stoga je Grupacija održavanja čistoće Hrvatske gospodarske komore od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila preciznije odredbe. eSavjetovanje je završilo 18. srpnja, a Ministarstvo bi trebalo uskoro uputiti konačni prijedlog Vladi na odlučivanje.

Prema prijedlogu izmjena, postojale bi samo dvije kategorije korisnika: kućanstva i korisnici koji nisu kućanstva svrstani u sedam potkategorija, a cijena obvezne minimalne javne usluge bila bi ista za sve korisnike razvrstane u te dvije kategorije. Time će, navodi Novac.hr, najveći dio tereta pasti na leđa onih koji proizvode najmanje otpada.

Ipak, situacija će biti puno jasnija u rujnu kada će se očitovati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a konačnu odluku o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom donijet će Vlada RH. Nakon toga, gradska i općinska vijeća imaju 60 dana, od stupanja Uredbe na snagu, za usklađivanje svojih akata o načinu pružanja usluge prikupljanja komunalnog otpada. (Novac.hr)Mobilna verzija članka

Oglasi

Nova Corolla Hybrid
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji