Početna
Nedjelja, 20.Rujna 2020 (00:24:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

S bankomata u Poreču: 6,52 kune za euro, plus provizija

Poreština, 12.08.2019. (11:38)

Nekad smo se čudili mjenjačnicama u Veneciji i drugim turističkim središtima, gdje bi nas “oderali” masnom provizijom ili nepovoljnim tečajem kad smo mijenjali devize. No, praksa se udomaćila i kod nas, a najbolje je na svojoj koži - i novčaniku - osjećaju turisti koji s pojedinih bankomata u Poreču podižu kune koristeći kreditne kartice.

Osim što se korisnicima za transakciju naplaćuje provizija, na bankomatima se primjenjuje i za njih bitno nepovoljniji tečaj od onoga koji se može dobiti u banci.

Jedan od primjera je potvrda transakcije s bankomata u Poreču koju nam je poslao čitatelj. Obavljena je u subotu 10. kolovoza u Novom naselju, putem debitne kartice. Na listiću je istaknut tečaj eura od 6,5296 HRK. Usporedbe radi, kupovni tečaj Hrvatske narodne banke danas je 7,35 kuna. Naplaćeno je i 29,30 kuna provizije.

Slovenske banke upozoravaju klijente na visoke naknade u Hrvatskoj

Neke banke, poput slovenske NLB, upozoravaju svoje klijente na to da u Hrvatskoj nisu svi bankomati u vlasništvu banaka, već postoje i oni u vlasništvu tvrtki poput Euroneta i Auro Domusa. One za podizanje gotovine mogu zaračunati različite naknade.

- Pažljivo pročitajte informacije na ekranu bankomata. Ako vam žele zaračunati naknadu koju niste spremni platiti, savjetujemo prekid transakcije i odlazak na bankomat lokalnih banaka koje takvu naknadu možda ne zaračunavaju, kažu na web stranici NLB.

Savjetuju i da se novac podiže debitnom karticom, jer će provizija biti znatno niža.

Banke svojim klijentima savjetuju i plaćanje karticom, umjesto gotovinom. Međutim, gotovina je nekad nužna, budući da neki trgovci i ugostitelji ne primaju kartice zbog visokih naknada koje su vezane uz taj oblik plaćanja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina