Po?etna
Četvrtak, 29.Srpnja 2021 (21:26:33) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Poreč  ti nas upotpunjuješ; smještaj; destinacije; otkrijte poreč; gastronomija
Valfresco

HOK: Mjere porezne reforme kozmetičke i bez koristi

Gospodarstvo, 26.07.2019. (11:41)
Pixabay
Pixabay

Hrvatska obrtnička komora kritički se osvrnula na nacrt četvrtog kruga porezne reforme predstavljen koalicijskim partnerima i medijima, ističući da neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo Republike Hrvatske. HOK je definirao takve koje bi pomogle poduzetnicima te povećale životni standard stanovnika.

Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao. Nejasno je kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ako neće moći koristiti navedene olakšice, uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo, pitaju se u HOK-u.

Iz HOK-a se traži smanjenje stope poreza na dohodak s 24 posto na 18 posto, što bi značilo veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika.

HOK iskazuje strah da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i naši sugrađani i naši gospodarstvenici.

- Iznova naglašavamo važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto i inzistiramo da ova mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme. Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25 posto na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1 posto bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje - ističu iz HOK-a. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom