Početna
Utorak, 25.Veljače 2020 (07:07:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
TOP Camping Croatia

Hrvatski znanstvenici kažu: na otoku Krku se nalazi veliki meteoritski krater

Tehnologija/znanost, 10.07.2019. (08:37)
(Izvor:Bug Online)Link

Ne tako davno, prije "samo" 30 milijuna godina u Krk je udario kilometarski meteorit. Gdje mu je krater? Ima ga, ima, ali je bio skriven – sve dok ga nisu pronašli naši geolozi, piše Nenad Raos u Bugu.

Otok Krk nimalo ne sliči na onaj poznati Berringerov, 1200 metara široki i 200 metara duboki,  meteoritski krater u Arizoni, a još manje na jedan od bezbrojnih kratera što ih vidimo na Mjesecu, no hrvatski znanstvenici nedvosmisleno kažu: Punatska draga, pa i sam grad Krk smjestio se u, ili bolje reći na, krateru što ga je napravio asteroid ili komet što je udario baš u taj otok prije  30 milijuna godina ili čak kasnije.

Kakav je i koliki bio taj došljak iz svemira, ne može se reći, no iza sebe je ostavio mnogo tragova, no skrivenih, tako skrivenih da  su ih tek nedavno hrvatski geolozi uspjeli dešifrirati.  Profesor Tihomir Marjanac i studentica Ana Marija Tomša s Geološkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Ljerka Marjanac sa Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  o  tome su još 2003. objavili znanstveni rad,  no ovih su dana i javnosti predočili rezultate svojih istraživanja na prigodnoj izložbi upriličenoj povodom međunarodnog Dana asteroida  u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla početkom ovoga mjeseca.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji