Početna
Srijeda, 3.Lipnja 2020 (02:18:45) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Seminar Zdravog grada: Urbane prostore i kulturna dobra urediti u funkciji zdravlja

Poreština, 12.06.2019. (10:43)
Nataša Basanić Čuš na otvaranju seminara
Nataša Basanić Čuš na otvaranju seminara

Kako urediti urbane prostore i kulturna dobra u funkciji zdravlja? Kako obnavljati povijesnu baštinu? Treba li svakoj staroj zgradi održiva energetska obnova? Koje su teškoće u obnovi kulturnih površina i zgrada, zbog kojih stanovnici napuštaju povijesne jezgre? To su tek neka od pitanja o kojima je raspravljalo 40-ak stručnih i zainteresiranih sudionika seminara Zdravo urbano planiranje Poreč 2019.: Građevinsko kulturno dobro – propisi, korištenje i održavanje u 21. stoljeću, koji je u sklopu Motovunske (Istarske) škole zdravlja priredio porečki Zdravi grad, u suradnji s kolegama iz Zdravog grada iz Vinkovaca.

Ovogodišnja tema je bila uređenje površina i građevina kulturnog dobra u funkciji zdravlja. Sudionici su izložili primjere dobre prakse održive obnove zaštićenih zgrada i zona u Istri, Poreču i Vinkovcima. Čulo se i o aktualnostima iz područja zakonskih propisa te građenja, održavanja i korištenja građevina i prostora.

Nataša Basanić Čuš na otvaranju seminara
Okupilo se 40-ak stručnih i sudionika i interesenata

-Svjedoci smo iseljavanja stanovnika i korisnika prostora iz starogradskih jezgri. Stanovnici i vlasnici zgrada u zaštićenim urbanističkim cjelinama se suočavaju s nizom problema u njihovoj rekonstrukciji, održavanju i korištenju. Energetska obnova u zaštićenim konzervatorskim područjima se provodi uz niz prepreka, a često i s neučinkovitim rezultatima, upozorili su stručnjaci na seminaru.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ima dokaze o tome da uređenje javnog prostora grada i stambenih i javnih građevina direktno utječe na zdravlje. Na kvalitetu života utječe i uređenje zona koje omogućavaju zdrave životne stilove i navike - šetnica, plaža, biciklističkih staza, vježbališta na otvorenom. Važno je i osiguranje „pristupačnog“ zraka, primjerice sadnjom nasada s nealergogenom peludi, kao i uređenje mjesta stanovanja prema standardima zdrave gradnje. Ona obuhvaća materijale, obnovljive izvore energije, eliminaciju vlage, osiguravanje svjetla i prozračivanja i drugo.

Nataša Basanić Čuš na otvaranju seminara
Urešenjem šetnica, plaža i biciklističkih staza poticati zdrave životne stilove

Sudionike su pozdravile koordinatorica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš i koordinatorica Zdravog grada Vinkovci Mandica Sanković, koja je predstavila zanimljiv primjer obnove partera pješačke zone u Vinkovcima, smještene u zaštićenom konzervatorskom području. Govorili su Dino Glavičić iz Istarske regionalne energetske agencije, Goradana Lalić iz porečkog poduzeća Parentium d.o.o., Rajka Bunjevac iz Hrvatske komore arhitekata, savjetnica u Ministarstvu kulture Kristina Zloušić-Iđaković, viši stručni suradnik za energetiku i rudarstvo u Istarskoj županiji Silvano Cukon i drugi.

Opširno izvješće sa seminara pročitajte na mrežnoj stranici Zdravog grada Poreč. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore