Početna
Utorak, 7.Srpnja 2020 (18:15:02) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Beč dobio prve autonomne električne autobuse

EU, 12.06.2019. (08:24)
(Izvor:Bug Online)Link

Prije nekoliko dana u promet su pušteni prvi autonomni autobusi bečkog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien. Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu liniju s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u stvarnim uvjetima.

Novi su autobusi tijekom prošle dvije godine prvo bili testirani bez putnika, a početkom lipnja prvi su se putnici imali prilike provozati njima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća deset stanica, a završava kod postaje podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do centra grada. Vožnja novouvedenom autobusnom linijom pritom je potpuno besplatna za sve putnike.

Iz sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je 10 rezervirano za putnike, a jedno za posebno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju iznenadnih smetnji ili prepreka na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.

U proizvodnju ovih dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada s jednim punjenjem baterija iznosi 9 sati.

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javnim prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

Kratki video pogledajte ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Scan4menu Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom