Početna
Petak, 25.Rujna 2020 (08:10:55) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Sad je i službeno: ovisnost o računalnim igrama je - dijagnoza

Zdravlje, 09.06.2019. (10:26)
(Izvor:Bug Online)Link

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je još prošle godine predložila uvrštenje ovisnosti o računalnim igrama (gaming disorder) u nacrt najnovije verzije Međunarodne klasifikacije bolesti (međunarodnog standarda za dijagnosticiranje i liječenje zdravstvenih stanja, ICD), a glasovanje prošloga tjedna je tu odluku i službeno potvrdilo, piše Bug.

Prema glasnogovorniku WHO-a, odluka je temeljena na uvidu u dovoljan broj znanstvenih dokaza i predstavlja konsenzus zdravstvenih stručnjaka iz cijelog svijeta, koji ovisnost o gejmnigu definiraju kao "…obrazac ponašanja karakteriziran oslabljenom samokontrolom i davanjem prioriteta igranju igara nad drugim dnevnim aktivnostima, uključujući posao, školu i održavanje socijalnih kontakata tijekom najmanje godinu dana“.

Opsesivno-kompulzivno igranje

Većina stručnjaka koji su analizirali epidemiološka i opservacijska istraživanja o ponašanju gejmera, smatra da patološka opsjednutost računalnim igrama zaista zaslužuje ovakvu zasebnu dijagnozu jer se dovoljno razlikuje od opsesivnog korištenja Interneta i društvenih medija, online kockanja ili kompulzivne online kupovine. Međutim, nisu svi stručnjaci suglasni o tome da je opsesivni gejming različit od drugih ponašanja temeljenih na internetu ili pametnim telefonima.

Neki istraživači smatraju da postoji premalo kvalitetnih studija o  gejming-kulturi i da nije proveden dovoljan broj istraživanja o psihološkim posljedicama igranja da bi se ekstenzivno igranje na računalu moglo definirati kao patološki oblik ponašanja.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6