Početna
Srijeda, 12.Kolovoza 2020 (13:59:34) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Sad je i službeno: ovisnost o računalnim igrama je - dijagnoza

Zdravlje, 09.06.2019. (10:26)
(Izvor:Bug Online)Link

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je još prošle godine predložila uvrštenje ovisnosti o računalnim igrama (gaming disorder) u nacrt najnovije verzije Međunarodne klasifikacije bolesti (međunarodnog standarda za dijagnosticiranje i liječenje zdravstvenih stanja, ICD), a glasovanje prošloga tjedna je tu odluku i službeno potvrdilo, piše Bug.

Prema glasnogovorniku WHO-a, odluka je temeljena na uvidu u dovoljan broj znanstvenih dokaza i predstavlja konsenzus zdravstvenih stručnjaka iz cijelog svijeta, koji ovisnost o gejmnigu definiraju kao "…obrazac ponašanja karakteriziran oslabljenom samokontrolom i davanjem prioriteta igranju igara nad drugim dnevnim aktivnostima, uključujući posao, školu i održavanje socijalnih kontakata tijekom najmanje godinu dana“.

Opsesivno-kompulzivno igranje

Većina stručnjaka koji su analizirali epidemiološka i opservacijska istraživanja o ponašanju gejmera, smatra da patološka opsjednutost računalnim igrama zaista zaslužuje ovakvu zasebnu dijagnozu jer se dovoljno razlikuje od opsesivnog korištenja Interneta i društvenih medija, online kockanja ili kompulzivne online kupovine. Međutim, nisu svi stručnjaci suglasni o tome da je opsesivni gejming različit od drugih ponašanja temeljenih na internetu ili pametnim telefonima.

Neki istraživači smatraju da postoji premalo kvalitetnih studija o  gejming-kulturi i da nije proveden dovoljan broj istraživanja o psihološkim posljedicama igranja da bi se ekstenzivno igranje na računalu moglo definirati kao patološki oblik ponašanja.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore