Početna
Srijeda, 3.Lipnja 2020 (01:35:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Legende rukometa i zlatni olimpijci u Poreču

Iz Grada Poreča, 05.06.2019. (09:17)

Osvajači prve olimpijske zlatne medalje u rukometu 1972. godine, nekadašnji reprezentativci Jugoslavije, boravili su jučer u Poreču. Prva momčad koja je ikad osvojila olimpijsko zlato nakon što je taj sport uvršten u program OI, pobjednici iz Münchena, već se petu godinu okupljaju u državama bivše Jugoslavije, svaki put u drugom gradu, a za ovu godinu odabrana je Hrvatska i Poreč, koji tijekom cijele godine ugošćuje manifestaciju Rukomet u Poreču.

Za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije igrali su pod vodstvom Vlade Stenzela sljedeći igrači: Zoran Živković, Abas Arslanagić, Miroslav Pribanić, Petar Fajfrić, Milorad Karalić, Đoko Lavrnić, Slobodan Mišković, Hrvoje Horvat, Branislav Pokrajac, Zdravko Miljak, Milan Lazarević, Nebojša Popović, Zdenko Zorko i Albin Vidović. Danas, u hrvatskom klubu olimpijaca, kao osvajači medalja za Hrvatsku navode se Hrvoje Horvat, Zdravko Miljak, Miroslav Pribanić, Albin Vidović i Zdenko Zorko.

Podsjetimo, odmah po početku turnira Stenzelovi rukometaši pokazali su silnu nadarenost, tri uvjerljive pobjede protiv Mađarske, Japana i SAD donijeli su Jugoslaviji prvo mjesto u skupini. U nastavku natjecanja, u četvrtfinalnoj skupini stradali su Rumunjska i Zapadna Njemačka. Osvojeno prvo mjesto značilo je i finale, a u finalu je Jugoslaviju očekivala Čehoslovačka koja je također na cijelom olimpijskom turniru bila neporažena. Nenadmašnom partijom svladana je i Čehoslovačka 21-16.

Za zlatne olimpijce održan je prijem u gradskoj palači, gdje su se susreli s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem. Osim predstavljanja grada i njegove bogate rukometne tradicije, bilo je govora i mogućnosti organizacija manifestacija. Jedan od pripadnika zlatne generacije koji već dio godine provodi upravo u Poreču, proslavljeni golman Abas Arslanagić, uručio je gradonačelniku svoju knjigu "Rukometni golman – najvažnija karika uspjeha" s potpisima svih igrača.

Nakon sastanka s gradonačelnikom, zlatni olimpijci obišli su porečke sportske klubove koji su se predstavljali na Trgu slobode povodom Svjetskog dana sporta, a palo je i nekoliko savjeta mladim igračima Rukometnog kluba Poreč. (kb)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina