Početna
Utorak, 25.Veljače 2020 (06:51:40) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
TOP Camping Croatia

IMST: petominutni trening disanja za poboljšanje krvnog tlaka, kondicije i rješavanje apneje

Zdravlje, 31.05.2019. (09:36)
(Izvor:Bug Online)Link

Preliminarni rezultati kliničkog ispitivanja treninga snage inspiratornih mišića (Inspiratory Muscles Strength Training, IMST) prikazani su prošlog mjeseca na konferenciji Experimental Biology u Kaliforniji. Voditelj studije, istraživač na Odjelu integralne fiziologije sveučilišta Boulder Colorado, dr. Daniel Craighead, tom prilikom je izjavio: "IMST je jednostavan, lako ga se nauči, a može ga se provoditi bilo gdje - kod kuće ili u uredu - jer ne zahtijeva posebne pripreme, čak ni presvlačenje u sportsku odjeću. U osnovi, posrijedi je trening kojim povećavate snagu svoje inspiratorne muskulature, mišića kojima udišete zrak. Istraživanje je pokazalo da je učinkovit u snižavanju krvnog tlaka, a posjeduje i potencijal za jačanje fizičkih i kognitivnih sposobnosti.", prenosi Bug.

Udisanje protiv otpora

IMST u osnovi nalikuje pokušajima udisanja zraka kroz široku cijev koja pruža otpor usisavajući zrak u suprotnom smjeru od pokušaja udaha. Trening udisanja je razvijen relativno davno, prije četrdesetak godina, na odjelima intenzivnog liječenja, gdje je korišten za jačanje dišne muskulature pacijenata koje se pokušavalo odvojiti od umjetnih pluća (mehaničke ventilacije). Tada, tijekom 1980-ih godina i primjene kod bolesnika s plućnim bolestima, IMST se provodio u obliku dnevnih polusatnih vježbi disanja pri niskim vrijednostima otpora, a s ciljem povećanja kapaciteta pluća.

No, 2016. godine su istraživači sa Sveučilišta Arizona objavili rezultate testiranja na osobama oboljelim od sindroma apneje u snu (OSA, obrstructive sleep apnoea), kod kojih su provodili IMST sa samo 30 udaha dnevno, ali uz veće vrijednosti otpora. Cjelokupni trening je trajao tek pet minuta vremena dnevno i od opreme zahtijevao samo IMST-aparat, jednostavnu napravu koja 'kontrira' pacijentu kada udiše kroz cijev, tjerajući ga na jače naprezanje mišića za udah.

Jedan od komercijalno dostupnih modela IMST-aparata

Nakon šest tjedana takvog treninga, osim očekivanog rezultata (mirnijeg sna neprekinutog prestancima disanja), kod ispitanika je opažen i do tada neočekivan, ali pozitivan učinak IMST-a: kod ispitanika je sistolički krvni tlak pao za prosječno 12 milimetara žive, što je dvostruko veći pad tlaka nego što ga se postiže mnogim antihipertenzivnim lijekovima ili višemjesečnim provođenjem aerobnih treninga.

"To nas je zainteresiralo, pa smo se odlučili detaljnije posvetiti toj 'pozitivnoj nuspojavi' IMST-a", kaže jedan od koautora istraživanja, profesor Doug Seals, voditelj Laboratorija za integrativnu fiziologiju starenja na Sveučilištu Arizona.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore