Početna
Ponedjeljak, 3.Kolovoza 2020 (14:51:57) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Valfresco Direkt

Poreč grad s najviše obrtnika po stanovniku u Istri

Iz Grada Poreča, 29.05.2019. (13:41)

Specijalizirani portal Gradonačelnik.hr proveo je istraživanje o broju obrtnika u hrvatskim gradovima, a po broju obrtnika per capita kao prvi u Istri i jedini grad iz Istarske županije u top 10 pozicionirao se Poreč, koji na 1.000 stanovnika broji čak 58 obrtnika, stoji u priopćenju iz porečke gradske uprave.

Kako napominju s portala, u Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586. Brojke posljednjih nekoliko godina ponovo rastu i dokazuju da su upravo oni najvitalniji dio i najveća snaga hrvatskog gospodarstva. Pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do pravog obrtničkog booma u posljednjoj godini. U proteklih godinu dana otvoreno je, tako, 5.219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.

"Porečki obrtnici i poduzetnici glavni su kotačić razvoja naše sredine i zapošljavaju jako veliki broj ljudi. U gradu ima ukupno 964 obrtnika, 58 po stanovniku, a mi im se trudimo pomoći tako što kontinuirano ulažemo u unaprjeđenje uvjeta za razvoj poduzetništva, te kroz sedam mjera novčano pomažemo svoje obrtnike. Ove smo godine dodatno povećali iznose potpora za mlade i žene poduzetnice i obrtnice, a dobivamo i sve više zahtjeva za potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, samozapošljavanje te za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Dodatno, imamo i odličnu suradnju s Udruženjem obrtnika Poreč, s kojim dijelimo vlasništvo nad Obrtničkim domom koji će po isplati ostati upravo porečkim obrtnicima i Gradu, kao dodatni vid financijske potpore", rekao je povodom objave rezultata gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Podsjetimo, Grad Poreč kroz cijelu godinu ima otvoren poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima i to kroz sedam mjera:

  1. potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima - potpore poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo,
  2. potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata,
  3. potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje,
  4. sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete te uvođenje inovacija u proizvodnju
  5. subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita,
  6. potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja i
  7. subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine.

Više informacija i obrasce za prijavu možete pronaći na ovom linku. (Grad Poreč/kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium