Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (12:06:38) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Galerija Poreč: proslavite s nama drugi rođendan

Cijene nafte zabilježile najveći tjedni pad u ovoj godini, hoće li pojeftiniti benzin u Hrvatskoj?

Hrvatska, 28.05.2019. (12:46)
(Izvor:Poslovni dnevnik)Link
Ilustracija (Pixabay)
Ilustracija (Pixabay)

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,8%, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4%, na 58,65 dolara.

Pad cijena posljedica je tenzija u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, što bi moglo naštetiti cjelokupnom svjetskom gospodarstvu, a time i potražnji na 'crnim zlatom'. Napetosti rastu od kada je SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, Washington je poručio da bi za mjesec dana mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza. Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a i poručila da bi Washington trebao korigirati svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

Sve je raširenija i teza da Trumpova težnja nije samo postizanje trgovinskog dogovora nego i zauzdavanje kineskih tehnoloških ambicija.

Niz podataka već pokazuje da se rast američkog gospodarstva usporava, što utječe na potražnju za naftom. Tako je izvješće tvrtke IHS Markit pokazalo da su aktivnosti u američkoj industriji u svibnju oslabile gotovo do razine stagnacije, dok su nove narudžbe pale nakon gotovo 10 godina rasta.

S druge strane, zalihe nafte u SAD-u porasle su u prošlom tjednu za čak 4,7 milijuna barela, što ukazuje na slabost potražnje.

Proizvodnja se, pak, u SAD-u i dalje kreće oko najviših razina u povijesti, oko 12,3 milijuna barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dosegnuti i 13 milijuna barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Tržište sada čeka lipanjski sastanak OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na kojem bi trebala biti donesena odluka o hoće li se ili neće produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje nakon lipnja. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6